SKORO 84.000 ZARAŽENIH OD KORONAVIRUSA: U SAD prva žrtva je žena! Države zabranjuju masovna okupljanja (VIDEO)
Foto: EPA/Nicola Fossella

VIRUS

SKORO 84.000 ZARAŽENIH OD KORONAVIRUSA: U SAD prva žrtva je žena! Države zabranjuju masovna okupljanja (VIDEO)

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija podigla je nivo opasnosti od globalnog širenja koronavirusa na "veoma visok", nakon što se virus proširio na sve kontinente osim Antarktika, a još osam zemalja prijavilo prve slučajeve oboljevanja.

VAŠINGTON: Prva žrtva u SAD je žena, zaraženo 22

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je večeras da je prva žrtva koronavirusa u SAD žena u kasnim pedesetim godinama, kod koje je već registrovan visok rizik po zdravlje. Više pročitajte OVDE.

FRANCUSKA ZABRANILA MASOVNA OKUPLJANJA

Francuska vlada je danas zabranila javna okupljanja sa više od 5.000 učesnika zbog širenja koronavirusa. U Francuskoj je evidentirano 16 novih slučajeva obolelih od korona virusa.

foto: Profimedia / Sebastien Salom-Gomis / Sipa

Ministar zdravlja je potvrdio da je broj obolelih porastao na 73, ali da nema novih smrtnih slučajeva.

U HRVATSKOJ 6. SLUČAJ ZARAZE

U Hrvatskoj je potvrđen šesti slučaj koronavirusa kod muškarca iz Rijeke, a koji je bio u bliskom kontaktu s ranije obolelima u tom gradu. Reč je o bratu žene koja je obolela nakon svog supruga.

Svi oni su dobrom stanju i imali su blaže simptome. Više pročitajte OVDE.

U VELIKOJ BRITANIJI 23 ZARAŽENIH

Broj zaraženih u Velikoj Britaniji porastao je danas na 23, pošto su rezultati testa za još tri osobe bili pozitivni, saopštilo je britansko Ministarstvo zdravlja.

foto: Profimedia

Premijer Boris Džonson izjavio je u petak da je prioritet vlade usporavanje širenja koronavirusa, pošto je objavljeno da je prvi Britanac preminuo od posledica te bolesti. On se zarazio na kruzeru Dajmond prinses, koji je ukotvljen u japanskoj luci Jokohama.

U AUSTRIJI VEĆ 9 ZARAŽENIH

U Austriji raste broj inficiranih koronavirusom i do danas posle podne broj dokazanih infekcija se povećao na devet. Četiri pacijenta su u Beču, po dve u pokrajinama Tirol i Donja Austrija i jedna u Štajerskoj.

Trenutno je 38 osoba u kućnom karantinu. Za sada nije bilo izdato naređenje za otkazivanje planiranih manifestacija. Više o ovome pročitajte OVDE.

Prvi slučaj koronavirusa u Kataru

U Kataru je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja, navodeći da je reč o 36-godišnjem državljaninu te zemlje koji se nedavno vrati iz Irana.

Nakon što je Katar prijavio prvi slučaj zaraze, Saudijska Arabija je ostala jedina zemlja u Persijskom zalivu u kojoj nema obolelih, prenosi Rojters.

Najteže pogođena zalivska zemlja je Iran, gde su 43 osobe preminule, dok ih je skoro 600 zaraženo.

Većina slučajeva koronavirusa u drugim zemljama Zaliva potvrđena je kod osoba koje su posetile Iran ili su bile u kontaktu sa ljudima koji su boravili u toj zemlji.

Iran je ujedno i jedina zalivska zemlja u kojoj je bilo smrtnih slučajeva.

Ujedinjeni Arapski Emirati savetovali su danas bankama da reprogramiraju kredite i smenje naknade i provizije, kako bi ublažili ekonomske efekte epidemije koronavirusa.

Kuvajt je pozvao svoje grajdane da izbegavaju putovanja.

foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Iran: Broj umrlih od korona virusa porastao na 43

Broj osoba preminulih od korona virusa u Iranu porastao je danas na 43, dok je širom te zemlje inficirano ukupno 593 ljudi, saopštio je zvaničnik zdravstvene službe na državnoj televiziji.

"U protekla 24 sata još devet osoba je preminulo od virusa, pa sada taj broj iznosi 43. Od juče je potvrđeno još 205 novih slučajeva, pa je ukupan broj zaraženih dostigao 593", saopštio je zvaničnik, preneo je Rojters.

foto: AP / Ebrahim Noroozi

Južna Koreja: Više članova hrišćanske sekte došlo iz Vuhana

Južnokorejsko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je 42 pristalica hrišćanske sekte Šinčeondži ušlo u zemlju iz Vuhana u prethodnih osam meseci.

Ministarstvo je navelo da je prekontrolisalo podatke o ulascima oko 245.000 pristalica sekte, a na zahtev zdravstvenih vlasti, pošto je većina infekcija povezana sa tom sektom iz grada Daegu na jugoistoku zemlje, prenosi Jonhap.

Južna Koreja testirala je sve pristalice sekte na koronavirus jer je klaster infekcije povezan sa tom crkvom.

U toj zemlji zabeleženo je 3.150 slučajeva oboljevanja i 17 smrtnih slučajeva.

foto: AP/Lee Moo-ryul/Newsis

Kim poručio: Biće ozbiljnih posledica ako se virus proširi

Severnokorejski lider Kim Džong-un izjavio je da će biti "ozbiljnih posledica" ukoliko se koronavirus proširi po zemlji i pozvao na jaču zaštitu i sprovođenje snažnijih anti-virusnih mera.

Kim je tokom sastanka vladajuće Radničke partije pozvao zdravstvene štabove da pojačaju skrininge i testiranja kako bi "zapečatili sve kanale i prostore" kroz koji virus može da prodre, prenosi AP.

"U slučaju da zarazna bolest koja se širi van kontrole nađe put u našu zemlju, biće ozbiljnih posledica", rekao je Kim, prenose severnokorejski mediji.

Prema oceni stručnjaka, epidemija koronavirusa u Severnoj Koreji mogla bi da bude strašna zbog nedostatka sanitetskog materijala i loše zdravstvene infrastrukture.

foto: AP, Profimedia

Broj zaraženih i umrlih

Broj obolelih od koronavirusa u svetu bliži se brojci od 84.000, od čega, do sada, ima nešto manje od 2.900 smrtnih slučajeva.

U Južnoj Koreji potvrđena su 594 slučaja koronavirusa, što je najveći porast broja inficiranih u jednom danu.

Time je ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji porastao na 2.931, dok je broj preminulih ostao 17, prenosi BBC i dodaje da u toj zemlji ima najviše potvrđenih slucajeva van Kine, gde je počela epidemija.

U kopnenom delu Kine, bez provincije Hubei, epicentra epidemije, juče su prijavljena samo četiri slučaja koronavirusa, što je najmanji broj u jednom danu od kada je Nacionalna zdravstvena komisija u januaru počela da objavljuje dnevne izveštaje, prenosi Rojters.

U Hubeiju su juče prijavljena 423 nova slučaja, od kojih 420 u glavnom gradu Vuhanu, dok je prethodnog dana u toj provnciji zabeleženo 318 novih slučajeva.

U Italiji su juče preminule još četiri osobe preminule, čime se ukupan broj žrtava popeo na 21, a porastao je i broj zaraženih sa 650 na 821.

Epidemija korona virusa u toj zemlji počela je prošle nedelje u severnim regionima Lombardija i Veneto.

Na japanskom ostrvu Hokaido danas je proglašeno vanredno stanje zbog brzog širenja novog koronavirusa, a u toj zemlji preminuo je prvi stranac, britanski državljanin koji je bio na kruzeru Dajmond princes.

U Iranu su od danas sve škole zatvorene na tri dana, dok je broj preminulih u toj zemlji porastao na 34, a 388 ljudi je zaraženo.

U Nemačkoj je prijavljeno skoro 60 slučajeva koronavirusa, u Francuskoj 57, a u Španiji 32.

U Meksiku je u petak potvrđen prvi slučaj koronavirusa, što je drugi slučaj u Južnoj Americi, posle Brazila.

Kod starije žena iz Kalifornije otkriven je drugi slučaj koronavirusa nepoznatog porekla u SAD, pošto na nije putovala niti je bila u kontaktu sa nekim drugim obolelim. Još jedan takav slučaj zabeležen je u Oregonu.

Broj obolelih od koronavirusa u svetu bliži se brojci od 84.000, od čega, do sada, ima nešto manje od 2.900 smrtnih slučajeva.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Nicola Fossella

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track