ERDOGAN NEZAUSTAVLJIV: Zovu me da zatvorim granice, ja im kažem - KASNO! Milioni idu ka EU!
Foto: AP

osilio se

ERDOGAN NEZAUSTAVLJIV: Zovu me da zatvorim granice, ja im kažem - KASNO! Milioni idu ka EU!

Planeta -

Turska neće zatvoriti svoje granice sa EU za sirijske izbeglice, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Zovu me i kažu: zatvorite granice. Ja im kažem: kasno. Zapad treba da podeli teret odgovornosti za izbeglice. Danas ću imati sastanak sa premijerom Bugarske: sutra ću sa Merkelovom. Na dnevnom redu je 4-5 samita o Siriji", rekao je Erdogan u Ankari.

Erdogan je zapretio da će se uskoro "milioni izbeglica" kretati ka turskim granicama sa Evropskom unijom.

foto: Anadolija/Gökhan Balcı

"Ovaj period turskog jednostranog zalaganja za problem izbeglica je gotov. Otkad smo otvorili granicem, broj migranata koji se kreće ka Evropi je dostigao stotine hiljada. Uskoro će se taj broj meriti u milionima", rekao je.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

foto: Anadolija/Gökhan Balcı

Ranije je šef diplomatije Grčke Nikos Dedias izjavio da Turska vodi kampanju dezinformisanja i govori o desetinama hiljada migranata koji su ušli u Grčku što nije tačno. Ministar policije Turske Sulejman Sojlu je saopštio tokom vikenda da je granicu prešlo više od 76.000 migranata.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track