PUTIN SE HVALI NOVIM NAORUŽANJEM: Rusija je izgradila ofanzivne sisteme kakve svet nije video
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

MOĆNO ORUŽJE

PUTIN SE HVALI NOVIM NAORUŽANJEM: Rusija je izgradila ofanzivne sisteme kakve svet nije video

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je ta zemlja razvila jedinstveno oružje za napad zbog "strateške ravnoteže" i "strateške stabilnosti" u svetu, bez namere da započinje bilo kakav rat.

U delu intervjua za državnu novinsku agenciju Tass objavljenom danas, Putin je rekao ;da se Rusija neće boriti ni protiv koga, već da će razvijanjem novog oružja stvoriti takve uslove da niko neće želeti da napadne nju.

Putinov tročasovni intervju Tasu kojim se obeležava 20 godina njegove vladavine Rusijom, podeljen je u 20 delova i objavljivaće se tokom nekoliko nedelja. U epizodama koje su već emitovane predsednik Rusije govorio je o nedavnoj promeni vlade, Ukrajini, masovnim protestima u Moskvi i upotrebi moderne tehnologije.

Rusija je izgradila "ofanzivne sisteme kakve svet nije video" i koji će naterati SAD da probaju da je sustignu, rekao je Putin za Tass.

Kao primer je pomenuo "hipersonični ofanzivni sistem", oružje koje može da leti 27 puta većom brzinom od zvuka koje je u upotrebi od kraja prošle godine. On je rekao da je u poslednjih 20 godina udeo moderne opreme u ruskoj vojske porastao sa šest na 70 procenata.

"Ovo je jedinstvena situacija", rekao je Putin.

On je dodao da postojanje ovih sistema omogućava Kremlju da "održi stratešku stabilnost i ravnotežu" u trenucima kad Amerika pokušava da uznemiri svet svojim sistemima protivraketne odbrane.

Putin je zaključio da je novi sistem oružja "bitan i za rusku ali i za globalnu bezbednost".

Kremlj je modernizaciju vojske postavio kao glavni prioritet pošto su pogoršani odnosi sa Zapadom ; nakon ruske aneksije Krima, 2014. Putin je razvoj hipersoničnog oružja prvi put spomenuo u martu 2018. godine.

Prošle godine predsednik Rusije opisao je nagomilavanje NATO snaga blizu zapadnih ruskih granica i povlačenje SAD iz ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. kao glavnu bezbednosnu pretnju Rusiji.

Kurir.rs/Beta/AP

Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track