MONSTRUOZNE OPTUŽBE TURSKOG MINISTRA DIPLOMATIJE Čavušoglu: Grci ubijaju migrante sa leđa! Atina oštro demantuje!
Foto: EPA / Noushad Thekkayil

opasno

MONSTRUOZNE OPTUŽBE TURSKOG MINISTRA DIPLOMATIJE Čavušoglu: Grci ubijaju migrante sa leđa! Atina oštro demantuje!

Planeta -

Verbalni rat Ankare i Atine oko migrantske krize eskalirao je danas kada je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio, bez dokaza, grčke vojnike da su ubili troje migranata koji su pokušali da uđu u tu zemlju, što je Atina negirala, prenosi Rojters.

"Videli smo da oni (grčke snage) pucaju u migrante, troje migranata je ubijeno. Oni pucaju na njih s leđa, dok oni beže", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom britanske diplomatije u Ankari.

On, međutim, nije pružio nikakve dokaze za takve tvrdnje, kao ni za to što je optužio grčke bezbednosne snage da snadbevaju lovačkim puškama poljoprivrednike na granici, kako bi oni pucali na migrante.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak je rekao da su grčke snage ubile dvoje miigranata, a jednog ranile, što je Atina oštro negirala.

"Odbacilil smo ovo juče kao dezinformaciju preko našeg portparola vlade. Kako može biti treće žrtve kada ih nije bilo uopšte juče?", upitao je danas portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis ponovo je danas optužio Tursku da namerno ohrabruje migrante da se kreću ka granici, nazivajući tu zemlju "zvaničnim krijumčarem migranata" S druge strane, turski bezbednosni zvaničnik rekao je za Rojters da je jedan migrant iz Sirije preminuo na putu ka bolnici u provinciji Jedrene u Turskoj, u blizini grčke granice.

Kako tvrdi, posle prvobitnog pregleda utvrđeno je da je u njegovom telu bio metak.

Turska je prošle nedelje saopštila da se neće više pridržavati sporazuma sa EU iz 2016. godine, kojim je bilo predviđeno da ta zemlja zadrži više stotina hiljada migranata na svom tlu u zamenu za novčanu pomoć.

Od tada je oko 10.000 migranata, mahom iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka, kao i Avganistana, stiglo do kopnene granice Turske i Grčke i Bugarske, zemalja članica EU.

Grčke bezbednosne snage ispalile su suzavac kako bi ih sprečile da pređu granicu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track