TURCI PREBACUJU MIGRANTE ZA 15 DOLARA PO ČOVEKU: Krijumčari otkrivaju kako stoje stvari i zašto su morali da spuste cene
Nasilje... Grčka policija suzavcem tera migrante od granice, Foto: EPA/Erdem Sahin

Grčka prva na udaru

TURCI PREBACUJU MIGRANTE ZA 15 DOLARA PO ČOVEKU: Krijumčari otkrivaju kako stoje stvari i zašto su morali da spuste cene

Planeta -

Situacija s migrantima na tursko-grčkoj granici i dalje je alarmantna zbog sukoba izbeglica s policijom nedaleko od pograničnog grčkog sela Kastanijesa.

Grčka policija je nalet migranata - kojih prema pojedinim procenama duž kopnene grčko-turske granice, čija je dužina 200 kilometara, ima preko 20.000 - zaustavila ispaljivanjem suzavca.

Nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio granice migrantima, turski krijumčari su zbog prevelike navale bili prinuđeni da spuste cenu prebacivanja izbeglica na teritoriju EU. Naime, oni sada naplaćuju oko 15 dolara po glavi za prebacivanje migranata do grčke granice i upućuju ih na mesta odakle mogu da se dokopaju EU.

foto: Anadolija/Mustafa Kamacı

Ranije su migranti plaćali mnogostruko više za priliku da započnu bolji život.

"Ranije smo naplaćivali 200 ili 300 dolara po čoveku, ali sada je zbog velike navale pala cena. Prebacivanje do grčke granice košta 15 dolara po osobi", kaže jedan krijumčar.

Potresno... Deca spavaju  na obali reke
Potresno... Deca spavaju na obali rekefoto: AP/Darko Bandić

Erdogan ucenjuje EU

Danima na kopnenoj granici traju sukobi i haos zbog velikog broja migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku. Vlada premijera Kirjakosa Micotakisa je situaciju nazvala direktnom pretnjom za nacionalnu bezbednost i uvela hitne mere za brzo sprovođenje deportacija i zamrzavanje podnošenja zahteva za azil na mesec dana.

Turski predsednik Erdogan nastavio je da ucenjuje EU, rekavši da Unija treba da podrži tursku inicijativu za rešavanja sukoba u Siriji ako želi da okonča migrantsku krizu.

"Ako evropske zemlje žele da reše problem, onda treba da pruže podršku turskim političkim i humanitarnim rešenjima u Siriji", kaže on.

Viktor Orban tvrdi

GRANICU PREŠLO 130.000?

foto: EPA/Ian Langsdon

Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da je 130.000 migranata već prešlo tursko-grčku granicu i da oni moraju da budu zaustavljeni. - Kao poslednje sredstvo odbranićemo evropsku spoljnu granicu - rekao je Orban i poručio da je mađarski stav prema ilegalnim imigrantima opšteprihvaćen u Evropi.

Kurir.rs/ Foto: EPA/Erdem Sahin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track