GENERALNI SEKRETAR NATO: Alijansa procenjuje kako da pomogne Turskoj
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

JENS STOLTENBERG

GENERALNI SEKRETAR NATO: Alijansa procenjuje kako da pomogne Turskoj

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa procenjuje kako će da pomogne Turskoj, koja se na severu Sirije sukobljava sa sirijskim snagama, koje podržava Rusija.

"Stalno procenjujemo situaciju i pružamo podršku Turskoj", rekao je juče Stoltenberg novinarima u Zagrebu, prenela je Hina.

On je naveo da se Turska graniči sa Irakom i Sirijom i da nijedna saveznica NATO nije propatila više niti je bila zahvaćena tolikim nasiljem kao Turska.

foto: Profimedia

Stoltenberg je rekao da su u Turskoj već raspoređeni protivraketni sistemi "Patriot" iz Španije, da avioni AWACS patroliraju nebom i da brodovi NATO-a pojačano ulaze u turske luke.

On smatra da su izazovi veliki i da se nijedna institucija ne može sama nositi sa njima.

"Potrebno je zajedničko rešenje za zajedničke izazove u Siriji", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je u Zagrebu učestvovao na sastanku evropskih ministara odbrane o situaciji u Siriji i na grčko-turskoj granici.

foto: EPA/Erdem Sahin

Turska, članica NATO, očekuje pomoć saveznika u vreme intenziviranja sukoba u Idlibu, provinciji udaljenoj nekoliko desetina kilometara od turske granice, u kojoj se Ankara i pobunjenici koje podržava bore protiv sirijske vojske, koju podržava Rusija.

Poslednjih meseci iz provincije je izbeglo skoro milion ljudi.

Nakon eskalacije sukoba prošle nedelje, kada je u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade poginulo 33 turska vojnika, Turska je rešila da pusti izbeglice i migrante da iz te zemlje slobodno idu ka Evorpskoj uniji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track