STRMOGLAVI PAD CENE NAFTE, IZNENADNA POJAVA KORONAVIRUSA! Obaveštajne službe dve SUPERSILE će imati pune ruke posla!
Ilustracija, Foto: Profimedia

istraga

STRMOGLAVI PAD CENE NAFTE, IZNENADNA POJAVA KORONAVIRUSA! Obaveštajne službe dve SUPERSILE će imati pune ruke posla!

Planeta -

U krimi-filmovima decenijama se govori „pratite tok novca“ i pronaći ćete kriminalce. Kurir je sredinom februara objavio tekst u kojem ruski analitičar prof. dr Igor Panarin tvrdi da su koronavirus u gradu Vuhan posejala dva britanska agenta i jedan njihov naučnik iz čuvene laboratorije iz Solzberija.

Da li je to samo medijski rat između Rusije i Velike Britanije ili plod mašte ruskog uglednog profesora, uglavnom juče je pala cena nafte za 24 odsto a danas porasla za 7 odsto.

Takođe, juče je bila nezabeležena panika na berzi u Vol stritu a najveće američke tehnološke kompanije padom deonica izgubile su neverovatnih 321 milijardu dolara! Kako naša poslovica kaže: „Dok jednom ne smrkne – drugom ne svane“.

Taj novac nije ispario, niti odleteo u svemir, već je neko sjajno zaradio na padu cene barela nafte i tih akcija (Epl, Majkrosoft, Alfabet i Amazon).

Ko je ta osoba ili više njih? Možda saznamo za koju godinu.

Zanimljiva je vest da je Saudijska Arabija smanjila izvoznu cenu nafte za april, samo dan nakon propalih pregovora OPEK-a i Rusije oko regulisanja svetskog tržišta nafte. Mora se imati u vidu da je decenijama Saudijska Arabija najpouzdaniji saveznik Velike Britanije i SAD. Ako u narednim mesecima krene novi krug pada cena nafte, dve države koje će biti najviše pogođene su Rusija i Iran.

Pogotovo Iran, koji najveći procenat nafte izvozi u Kinu, u državu gde su automobili u gradu Vuhanu od 11 miliona stanovnika već sedmicama parkirani. Danas su puste ulice Milana, grada koji ima registovanih 700.000 putničkih vozila, a ukljućujući deo severa Italije taj broj je između 1,5 i 2 miliona vozila.

Epidemiolozi tvrde da se pre leta neće povući koronavirus, a ako dođe do značajnog broja obolelih u EU, znači da će ekonomska šteta biti ogromna, a najveću će pretrpeti naftne kompanije. Samo Nemačka ima registrovanih 44 miliona putničkih vozila!

Kako prihod od izvoza nafte u značajnom procentu učestvuje u punjenju budžeta Rusije i Irana, može se očekivati da će te države pretrpeti ogromnu štetu. Pogotovo Iran, koji pored najoštrijih sankcija ima i veliki broj zaraženih koronavirusom.

Ukoliko obaveštajne službe Kine i Rusije budu utvrdile da je virus nastao u laboratoriji i da ga je posejala neka od Zapadnih službi – može se očekivati snažan odgovor dve supersile, što opet može uticati na pojačavanje ekonomske krize u celom svetu koju će surovo platiti najslabije države.

Koronavirus se pojavio između smene liberalne vlade Dmitrija Medvedeva i predstojećih izbora za predsednika SAD. Baš čudno, kao i priča da je virus nastao jer su stanovnici Vuhana jeli zaražene divlje životinje. Samo je neko od onih koji su lansirali tu priču u sve svetske medije zaboravio da se Kinezi više od dve hiljade godina hrane istim „specijalitetima“.

Gde baš sad da se divlje životinje zaraze? Pogledajte jedanestu sezonu popularne serije „The Walking Dead“.

Koliko serija znate koje tako dugo traju? Da li je ta serija medijska priprema za život na planeti Zemlji pod konstantnom ugroženošću virusima? Da li „slučajno“ Bil Gejts (The Bill & Melinda Gates Foundation) godinama donira desetine miliona dolara za razvoj vakcina i javno govori da ljudima najveća opasnost za opstanak predstavljaju virusi?

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track