NAJVEĆA KRAĐA IZ MUZEJA: Čuvari umešani u pljačku veka!
Foto: AP/Juergen Karpinski, EPA/Filip Singer

hit

NAJVEĆA KRAĐA IZ MUZEJA: Čuvari umešani u pljačku veka!

Planeta -

Drezden - Lopovi su u novembru iz čuvenog muzeja "Zeleni trezor" odneli nakit vredan čak milijardu evra

Četvorica čuvara iz Kraljevske palate u Drezdenu pod istragom su zbog umešanosti u najveću pljačku dragulja još od završetka Drugog svetskog rata.

Nemačka je bila u šoku kada su razbojnici 25. novembra prošle godine pre podne odneli nakit vredan milijardu evra iz čuvenog muzeja „Zeleni trezor“, nakon što su presekli strujne kablove kako bi neutralisali kamere i druge sigurnosne sisteme.

Informacije iznutra

Istražitelji su od početka sumnjali da su razbojnici imali informacije iznutra jer su odlično znali gde se nalaze najvredniji eksponati, kao i kako da najbezbolnije neutrališu sigurnosni sistem koji su zvaničnici opisivali kao Fort Noks.

Gardijan prenosi da dvojica čuvara koja su bila na dužnosti na dan pljačke namerno nisu želela da se suprotstave razbojnicima i umesto da pritisnu dugme za hitne slučajeve, što bi alarmiralo policiju, oni su im dozvolili da pobegnu unapred pripremljenim automobilom. Treći čuvar, koji je uhapšen 29. novembra, bio je zadužen da lopovima dostavi informacije o rasporedu sigurnosnih sistema po spratovima, kao i to gde se nalaze najvredniji komadi nakita. Četvrti čuvar je osumnjičen da je onesposobio alarm.

Nakit bez osiguranja

"Uhapšeni sarađuju u istrazi. Oni su prvo rekli da ne žele da razgovaraju sa inspektorima, ali su se onda predomislili", rekao je Jirgen Šmit, glavni tužilac.

Policija veruje da je ukupno sedam razbojnika izvelo pljačku koja je privukla veliku pažnju javnosti. Plen koji su odneli razbojnici, a koji nije bio osiguran, još nije pronađen. Nadležni iz muzeja su apelovali na razbojnike da ne parčaju ukradeni nakit.

Nakit iz 18. veka

ŠTA SU UKRALI LOPOVI

Muzej „Zeleni trezor“ nekad je bio palata kneza Avgusta Drugog Jakog (1694-1733), koji je ujedno bio kralj Poljske i veliki knez Litvanije. Avgust Drugi je osnovao muzej u svojoj palati 1723. Lopovi su odneli oko 100 komada nakita iz kolekcije koja datira iz 1723. Odneta su tri seta nakita. Među ukradenim primercima nalazi se zlatni set za kafu iz 1701, skulptura indijskog kraljevskog suda od zlata, srebra, dragog kamenja...

Kurir.rs/ Foto: AP/Juergen Karpinski, EPA/Filip Singer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track