KORONAVIRUS: Italijan pobegao iz izolacije u Hrvatskoj, vraćen sa granice sa Srbijom! SZO proglasila pandemiju!
Foto: EPA/AP

kovid-19

KORONAVIRUS: Italijan pobegao iz izolacije u Hrvatskoj, vraćen sa granice sa Srbijom! SZO proglasila pandemiju!

Planeta -

* Ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom u svetu premašio je 119.000

* Umrlo je više od 4.200 ljudi, a oporavilo se više od 66.000

* Mnoge evropske zemlje odlučile su da zatvore škole, muzeje, pozorišta, bioskope, a javna okupljanja se zabranjuju

ITALIJANSKI NAUČNICI: Virus možda stigao iz Nemačke, ne direktno iz Kine

Tim naučnika iz Milana veruje da je epidemija koronavirusa stigla možda u zemlju preko Nemačke, a ne direktno iz Kine, kao što su mnogi stručnjaci prvobitno pretpostavljali. Više pročitajte OVDE.

AMERIKANCI postali hit na internetu zbog panike

Stanovnici Memfisa koji su rešili da zanemare savete stručnjaka i preduzmu svoje "malo radikalnije mere" u zaštiti od koronavirusa postali su hit na društvenim mrežama. Više pogledajte OVDE.

foto: Facebook viodeo prtscr / Anthony Tone Crush'em

RUSIJA: Nema izdavanja viza Italijanima

Ruski zvaničnici odlučili su da obustave izdavanje viza italijanskim građanima, osim viza odobrenih u diplomatske, uslužne, poslovne i humanitarne svrhe.

INDIJA ukida izdavanje viza

Indija je prekinula do 15. aprila izdavanje svih turističkih viza i odlučila da uvede karantin za putnike iz sedam zemalja najteže pogođenih koronavirusom: Kina, Italija, Iran, Južna Koreja, Francuska, Španija i Nemačka.

foto: EPA / Piiyal Adhikary

U HRVATSKOJ tri nova slučaja, ukupno 19

U Hrvatskoj su potvrđena još tri slučaja zaraze koronavirusom čime je broj obolelih povećan na ukupno 19. Reč je osobama koje su došle iz Austrije i Nemačke. Svi su hospitalizovani u Zagrebu.

foto: BETA / HINA / Lana Slivar Dominic

NA KIPRU 6 zaraženih

Kiparsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su danas registrovana još četiri slučaja zaraženih koronavirusom, a ukupa broj dostigao je 6. Jedan od zaraženih je već u bolnici, jedan je u kućnoj izolaciji, a dvoje je doputovalo iz Velike Britanije.

Sa granice sa Crnom Gorom vraćen Italijan pobegao iz karantina

Lastin autobus iz Crne Gore na liniji za Beograd zaustavljen je na granici sa Crnom Gorom, na prelazu Špiljani, a u njemu je otkriven državljanin Italilje, koji je prethodno pobegao iz karantina u Hrvatskoj. Njemu nije dozvoljen ulazak u Srbiju, a ostalim putnicima iz tog autobusa izdata su rešenja o kućnom nadzoru, odnosno izolaciji. Više pročitajte OVDE.

SZO proglasila pandemiju koronavirusa

foto: Profimedia

"SZO je procenjivala ovu epidemiju iz minuta u minut i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih", kazao je šef SZO-a na konferenciji za medije. Više pročitajte OVDE.

KROZ HRVATSKU stopiran tranzit iz Italije, Švajcarske i Nemačke

Zbog koronavirusa stopiran je tranzit kroz Hrvatsku za vozila koja dolaze iz pravca Italije, Švajcarske i dela Nemačke (Heinsberg okrug), rečeno je danas Tanjugu u Udruženju prevoznika robe "Međunarodni transport".

U BELGIJI prvi smrtni slučaj

U Belgiji je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, a reč je o pacijentkinji staroj 90 godina. U Belgiji je do sada registrovano 314 obolelih od koronavirusa.

STANJE U JUŽNOJ AMERICI

Bolivija - 2 potvrđena slučaja, Brazil - 34, Čile - 17, Kostarika - 13, Peru - 11, Argentina - 17 i jedan smrtni slučaj

SLOVENIJA uvodi kontrolne punktove na granici sa Italijom

foto: EPA / Igor Kupeljenik

Slovenija nije zatvorila granicu sa Italijom, ali će uvesti zdravstvene preglede putnika radi sprečavanja širenja koronavirusa. Šest kontrolnih punktova biće postavljeno na sledećim lokacijama: Rateče, Robič, Vrtojba, Škofije, Fernetiči i Krvavi Potok, navedeno je u saopštenju slovenačke vlade.

MAĐARSKA proglasila vanrednu situaciju

Mađarska je proglasila danas vanrednu situaciju na celoj teritoriji zbog širenja koronavirusa i zabranila ulazak u zemlju putnicima iz Italije, Kine, Južne Koreje i Irana. Prekinuta je univerzitetska nastava, a više od restrikcijama pročitejte OVDE.

foto: EPA / Nandor Veres

U ŠPANIJI zaraženo više od 2.000 ljudi, većina u oblasti Madrida

Broj zaraženih koronavirusom u Španiji prešao je 2.000, a više od pola slučajeva je u oblasti Madrida. Tamo je zabeleženo i dve trećine smrtnih slučajeva od virusa u toj zemlji kojih je ukupno 47. Ministarstvo zdravlja Španije danas je saopštilo da je pozitivno testirano 2.002 ljudi, što je 363 više nego juče.

foto: EPA / Kai Foersterling

U BUGARSKOJ prvi smrtni slučaj

U Bugarskoj je prijavljen prvi smrtni slučaj zbog koronavirusa, a reč je o 66-godišnjoj Bugarki, koja je u utorak prevezena u bolnicu u Sofiji sa teškom upalom pluća.

Ona je bila šesta osoba iz te zemlje kod koje je potvrđen koronavirus.

HONDURAS POTVRDIO PRVI SLUČAJ

Honduras je potvrdio danas prva dva slučaja koronavirusa na svojoj teritoriji, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

IRAN: Broj inficiranih 9.000

U Iranu je od koronavirusa umrlo još 63 ljudi pa se ukupan broj popeo na 354, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva zdravlja.

Iran je potvrdio 958 novih slučajeva oboljevanja od koronavirusa u protekla 24 časa, čime je ukupan broj inficiranih dostigao broj od 9.000.

foto: AP/Anmar Khalil

ALBANIJA: ZARAŽENO 12 LJUDI, NOVE ZABRANE RADA

U Albaniji su potvrđena dva nova slučaja zaraženih koronavirusom, čime se ukupni broj zaraženih u toj zemlji povećao na 12.

Albansko Ministarstvo zdravlja danas je usvojilo novu odluku kojom se predviđa zatvaranje noćnih klubova, dečijih zabavnih objekata, sportskih centara, bazena, internet klubova, kulturnih centara, pabova i disko klubova sve do 3. aprila.

ITALIJA: ŽENA ZARAŽENA KORONAVIRUSOM RODILA ZDRAVU BEBU

Žena pozitivna na koronavirus rodila je zdravu ćerku u italijanskom gradu Masa. Bebu su testirali čim se rodila i test se pokazao negativnim.

Italijanka je par dana pred porođaj pokazivala simptome koronavirusa. Više o tome pročitajte OVDE.

ALBANIJA: PRVI SMRTNI SLUČAJ ZBOG KORONAVIRUSA

U Albaniji je registrovan prvi smrtni slučaj zbog koronavirusa. Preminula je žena (73). Više o tome pročitajte OVDE.

foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

KO SU ZARAŽENI KORONAVIRUSOM U ITALIJI?

Italija je u "crvenoj zoni" zbog novog koronavirusa, a nove informacije govore da su slučajevi zaraze od jutros prijavljeni u svim regionima.

Brojke govore da je 10.149 osoba zaraženih od početka vanredne situacije, ali ko su pacijenti koronavirusa u Italiji? Više o tome pročitajte OVDE.

foto: EPA/Nicola Fossella

ITALIJA: 168 UMRLIH OD VIRUSA ZA SAMO 24 SATA

U Italiji, koja je posle Kine najviše pogođena koronavirusom, za samo 24 sata umrlo je čak 168 ljudi, što je najviše u jednom danu od 21. februara od kada su registrovani prvi slučajevi.

Tako je broj preminulih za samo jedan dana porastao za 36 posto i sada iznosi 631. Zabeleženo je novih 977 obolelih, pa je sada u Italiji 10.149 zaraženih, što je oko 10 posto više nego dan ranije.

foto: AP/Antonio Calanni

GRČKA: NOVE PREVENTIVNE MERE VLADE ZBOG KORONAVIRUSA

Zabrinut zbog širenja koronavirusa u Grčkoj, premijer te zemlje Kirijakos Micotakis danas bi trebalo da objavi nove dodatne mere za prevenciju i njegovo sprečavanje.

Broj zaraženih virusom Kovid-19 u Grčkoj za sada je 89, ali najveću zabrinutost zdrastvenih vlasti predstavljaju četiri nova slučaja prijavljena u ponedeljak, čiji izvori zaraze nisu pronađeni, što ukazuje na prenos virusa u društvu.

foto: Profimedia

ŠVAJCARSKA: Jednogodišnjak se u Cirihu inficirao koronavirusom

Broj potvrđenih slučajeva oboljenja koronavirusom u Švajcarskoj stalno raste, a sada je registrovan i slučaj infekcije kod jednogodišnjeg dečaka. U kantonu Cirih najmlađi inficirani koronavirusom star je jednu godinu, a najstarija pacijentkinja ima 62 godine.

Samo u kantonu Cirih, prema zvaničnim podacima nadležnih ustanova, od izbijanja koronavirusa zabeleženo 59 obolelih od kojih je jedan izlečen.

MARKOVIĆ: Ako se pojavi koronavirus u Crnoj Gori, zabranjujemo javna okupljanja

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je da u Crnoj Gori još nije zabeležen nijedan slučaj korona virusa, a u slučaju da se pojavi biće, najavio je, zabranjena javna okupljanja

foto: Profimedia

KIJEV ZATVARA ŠKOLE

Ukrajinska prestonica se, takođe, odlučila za zatvaranje škola i univerziteta

foto: AP/Alexander Zemlianichenko

POLJSKA ZATVARA SVE ŠKOLE

Poljska je odlučila da zatvori sve škole, muzeje i bioskope. U toj zemlji ima 26 zaraženih.

foto: EPA/Wojtek Jargilo

SLOVENIJA: Zatvorena osnovna škola, učiteljica zaražena

U Sloveniji je zatvorena jedna osnovna škola u Kamniku jer je nastavnica zaražena koronavirusom.

U Sloveniji je potvrđeno 47 slučaja zaraze koronavirusom.

foto: AP / Luca Bruno

VLADA SRPSKE ODRŽALA SASTANAK

Vladi Republike Srpske održan je sastanak ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića sa direktorima zdravstvenih ustanova. Više o tome OVDE.

ISKUSTVA ONIH KOJI SU POBEDILI KORONU

Danac Jakob Tage Ramling (45) bio je zaražen koronavirusom, ali je bolest bila blaga. Najviše ga je brinulo hoće li zaraziti druge.

Španac Nil Monro (22) koji za sebe kaže da je mlad i zdrav, bio je pozitivan na koronavirus nakon povratka u Barcelonu s nedelje mode u Milanu. I on je želeo javnosti da poruči da simptomi mogu biti blagi. Više o tome OVDE.

KINA: U ŽENGŽOU NOVI SLUČAJ KORONAVIRUSA, STIGAO IZ INOSTRANSTVA

U glavnom gradu centralne kineske provincije Henan, Žengžou, zabeležen je novi slučaj koronavirusa kod osobe koja je došla iz inostranstva.

Zaražena osoba je došla u Kinu iz italijanskog grada Milano, preko Ujedinjenih arapskih Emirata, dodaje se u saopštenju.

foto: EPA/YUAN ZHENG

BIH: ZABRANA ULASKA ZA ONE KOJI DOLAZE IZ ŽARIŠTA VIRUSA

Bosna i Hercegovina je zvanično zabranila ulazak u zemlju osobama koje dolaze iz najrizničnijih zemalja, u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom.

Iz Granične policije BiH naređeno je svim kancelarijama na graničnim prelazima da se zabrani ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih delova Kine, odnosno provincije Hubei i grada Vuhana.

foto: AP

ALBANIJA: TIRANA OBUSTAVILA POMORSKI I AVIO-SAOBRAĆAJ KA ITALIJI

Albanija je do 3. aprila u potpunosti obustavila avionski i pomorski saobraćaj ka Italiji, kao deo mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Albanske vlasti donele su odluku o obustavljanju vazdušnog i pomorskog saobraćaja samo ka severnim delovima Italije, ali nakon što je u Italiji proglašena crvena zona na celoj teritoriji te zemlje, od juče važi zabrana i za čitavu teritoriju Italije.

OBUSTAVLJENA LINIJA SPLIT-ANKONA

Jadrolinija iz Hrvatske je privremeno prekinula međunarodnu liniju Split-Ankona zbog epidemije koronavirusa u Italiji.

Iz Jadrolinije navode da za linije u lokalnoj plovidbi nema izmena i da su, prema uputstvima Kriznog štaba, svim brodovima prosleđena detaljna uputstva za sprečavanje širenja zaraze.

foto: Profimedia

AUSTRIJA: BROJ ZARAŽENIH PORASTAO NA 206

U Austriji broj inficiranih koronavirusom neprestano raste i danas je 206. Više o tome OVDE.

HRVATSKA: SKOČILE CENE MASKI ZA LICE

U splitske apoteke napokon su stigle maske, ali im je cena "otišla u nebo". Proteklih sedmica u apotekama nisu mogle da se nađu, ali ih je bilo u oglasima po visokim cenama. Više o tome pročitajte OVDE.

foto: Profimedia

AUSTRIJA: PRIPREMA SE ZATVARANJE ŠKOLA

Nakon što je austrijska vlada, zbog širenja koronavirusa, preduzela drastične mere, kao što su zabrana ulaska putnicima iz Italije i zabrana većih manifestacija, u toku je priprema zatvaranja škola, što se pominje kao dalja mera u sprečavanju širenja virusa.

Trenutno u školama širom Austrije nema obustave rada, kao što je slučaj sa visokim školama i univerzitetima. U pismu Ministarstva obrazovanja direktorima škola se navodi da treba da se pripreme za preventivno zatvaranja školskih ustanova.

foto: AP / Roland Zak

HRVATSKA: U SPLIT STIGAO TRAJEKT IZ ITALIJE

Trajekt Marko Polo, koji plovi na liniji Ankona-Split uplovio je jutros u splitsku luku, a policija i sanitarna inspekcija razgovaraju sa 93 putnika kako bi utvrdili osnovne podatke o njima. Više o tome pročitajte OVDE.

ANGELA MERKEL: ZNAČAJ EVROPSKE SARADNJE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je na video konferenciji sa drugim evropskim liderima i članovima Evropske komisije objasnila šta njena zemlja čini kako bi sprečila širenje koronavirusa i kako vlada finansijski podržava kompanije koje su posebno pogođene epidemijom.

Ona je naglasila značaj koordinirane borbe Evropljana protiv epidemije, kao i napora da se pronađe i razvije vakcina protiv koronavirusa. U saopštenju se navodi da su ostali lideri takođe istakoli da je neophodna saradnja evropskih zemlja u borbi protiv koronavirusa.

foto: EPA / Hayoung Jeon

KINA: GLAVNE SLUŽBE U VUHANU SE VRAĆAJU NA POSAO

Glavne službe u Vuhanu, epicentru koronavirusa, ponovo će početi da rade. To se odnosi na ključne sektore, kao što su javni prevoz, proizvođači medicinske opreme i osnovnih životnih potrepština.

Proizvođači koji imaju uticaj na kineske i globalne lance snabdevanja takođe mogu da nastave da rade uz odobrenje nadležnih organa.

foto: EPA

AUSTRIJA: KORONAVIRUS STOPIRAO KULTURNI ŽIVOT

Nove mere austrijske vlade sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa obustavile su kulturni život u Austriji. Savezna pozorišta u Beču kompletno su obustavila rad i otkazala sve predstave, a i državna Opera u Beču saopštila je da će ostati zatvorena najmanje do 31. marta.

Samo par pozorišta najavljuje nastavak rada, ali uz smanjenje broja mesta na 99, pošto uredba vlade zabranjuje održavanje manifestacija u zatvorenom prostoru sa više od 100 osoba.

AMERIKA: PRVI PUTNICI SA GRAND PRINCESA STIGLI U TEKSAS

Prvi avion sa putnicima sa kruzera Grand princes, na kojem je najmanje 21 osoba zaražena koronavirusom, sleteo je u Teksas, gde će oni biti smešteni u karantin. Putnici sa kruzera prebačeni su u vojnu bazu San Antonio - Lakland. Više o tome pročitajte OVDE.

foto: EPA / California National Guard

ITALIJANSKI LEKAR SAVETUJE KAKO DA IZBEGNETE KORONAVIRUS

Kineska vlada pozvala je italijanskog lekara koji je radio u bolnici u Šenženu u Kini da se pridruži studijskoj grupi koja proučava virus pneumonije Vuhan - koronavirus.

On je napisao zanimljiv članak koji trenutno kruži društvenim mrežama, u kojem je savetovao ljude šta da rade da bi izbegli koronavirus koji se iz Kine proširio svuda u svetu. Više o tome pročitajte OVDE.

foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

EU: NAJVAŽNIJE ZAUSTAVITI BRZO ŠIRENJE VIRUSA

Lideri zemlja članica Evropske unije tokom video konfrencije posvećene evropskom odgovoru na epidemiju koronavirusa dogovorili su se o koordinisanom pristupu u cilju limitiranja širenja virusa, iskoruke medicunske opreme i rešavanja socijalno-ekonomskih posledica epidemije.

Najavljene su svakodnevne konsultacije ministara zdravlja, odnosno untrašnjih poslova EU, kao i forimranje Korona investicionog fonda u visini od 25 milijadri evra.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je i pozvao na ovaj vanredni razgovor predsednika i premijera zemlja članica, kaže da su utvrđena četiri prioriteta rada kada je reč o odgovoru EU na epidemiju COVID-19.

HRVATSKA: 16. SLUČAJ KORONAVIRUSA

U Hrvatskoj je potvrđen 16. slučaj koronavirusa, a reč je o mlađem muškarcu. Više o tome pročitajte OVDE.

foto: EPA/ANTONIO BAT

SLOVAČKA: ZATVORENICI ŠIJU ZAŠTITNE MASKE

Zatvorenici u Slovačkoj, nakon što je i u toj zemlji potvrđeno prisustvo korona virusa, napravili su oko 7.000 zaštitnih maski tokom proteklih šest dana.

Pripreme za šivenje maski počele su 27. februara, a u sedam slovačkih zatvora proizvodnja je počela 5. marta. U Slovačkoj je do sada zabeleženo sedam slučajeva zaraženih korona virusom.

KINA: PORASTAO BROJ ZARAŽENIH

U Kini je zabeležen porast broja novih potvrđenih slučajeva koronavirusa nakon četiri uzastopna dana pada broja zaraženih, što je rezultat priliva ljudi iz inostranstva. U kopnenom delu Kine u utorak su potvrđena 24 nova slučaja koronavirusa.

Od tog broja, u 10 slučajeva virus je dijagnostikovan kod osoba koje su ušle u Kinu, što je ukupan broj zaraženih koji su došli iz inostranstva povećalo na 79. U Pekingu je u utorak otkriveno šest novih slučajeva koronavirusa.

U glavnom gradu provincije Vuhanu u utorak je prijavljeno samo 13 novih slučajeva, što je i ukupan broj u Hubeju. Ukupan broj zaraženih u kopnenom delu Kine do utorka je 80.778, dok je broj umrlih dostigao 3.158.

foto: AP/Xiao Yijiu

KONGO: REGISTROVAN PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA

Kongo je potvrdio svoj prvi slučaj koronavirusa, a reč je o državljaninu Belgije koji je bio pozitivan na testu i koji je smešten u karantin. Time je broj zaraženih u Africi povećan na 105 u 11 zemalja.

Iako je broj afričkih zemalja koje su prijavile slučajeve koronavirusa mali u poređenju sa Azijom, Evropom i Amerikom, stručnjaci upozoravaju da bi širenje COVID-a na afrički kontinent moglo biti katastrofalno, s obzirom na to da mnoge afričke zemlje imaju loše zdravstvene sisteme.

BOLIVIJA: REGISTROVANA PRVA DVA SLUČAJA KORONAVIRUSA

Prva dva slučaja koronavirusa potvrđena su u Boliviji. Ministar zdravlja dr Anibal Kruz potvrdio je prva dva slučaja virusa - u Oruru i Santa Cruzu.

Kruz je rekao da je korona virus potvrđen kod dve žene koje su se u Boliviju vratile iz Italije. Pacijentkinje su izolovane i stavljene pod medicinski nadzor.

VATIKAN: ZA TURISTE ZATVOREN TRG SVETOG PETRA

Vatikan je zabranio turistima pristup Trgu Svetog Petra i ulazak u baziliku Svetog Petra, a policija je svima koji su tamo došli rekla da se vrate u svoje hotele.

Prema toj odluci, biće zatvorena i pošta na Trgu Svetog Petra u koju svraća mnogo turista, kao i knjižara i fotografska radnja. Sve ove mere, kako prenosi Rojters, biće na snazi do 3. aprila.

PANAMA: PRVI SMRTNI SLUČAJ OD KORONAVIRUSA

U Panami je registrovan prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa. Žrtva je 64-godišnja direktorka obrazovne ustanove.

Dvoje njenih kolega su takođe pozitivni na virus, a broj potvrđenih slučajeva u zemlji dostigao je osam. Ministarska obrazovanja Maruja de Villalobos najavila je obustavu rada privatnih i javnih škola u nekoliko regiona.

TURSKA: PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA

U Turskoj je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, a u pitanju je muškarac koji se vratio iz Evrope, saopštio je danas ministar zdravlja Fahrretin Koca.

On nije želeo da iznese više detalja o pacijentu niti da otkrije iz koje je zemlje doputovao, zbog zaštite njegove privatnosti.

Koca je rekao da je pacijent u izolaciji, a da su u karantinu i članovi njegove porodice i druge osobe sa kojima je bio u kontaktu.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Foto: EPA / Alesandro di Meo, EPA/MARTIN DIVISEK, EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON, EPA/Andrea Fasani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track