Najnovije vesti

TRAMPOV LEKAR PORUČIO: Predsednik za sada ne mora da se testira! (VIDEO)
Foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

BELA KUĆA

TRAMPOV LEKAR PORUČIO: Predsednik za sada ne mora da se testira! (VIDEO)

Planeta

Iako je prošle nedelje imao i drugi susret sa osobom koja je kasnije bila pozitivna na testu na korona virus, američki predsednik Donald Tramp ne mora ni da se testira ni da se izoluje, izjavio je sinoć predsednikov lekar Šin Konli.

Tramp je prošle nedelje večerao s gostima iz Brazila na svom imanju Mar-a-Lago, s predsednikom Žairom Bolsonarom i njegovim savetnikom za odnose s javnošću Fabiom Vajngartenom, koji je kasnije testiran pozitivno na korona virus.

Kako prenosi Rojters, prema rečima doktora Konlija, predsednik Tramp kratko je bio u kontaktu sa još jednim gostom tokom večere u Mar- a-Lagou, koji je tri dana kasnije manifestovao prve simptome korona virusa, a potom mu je infekcija i potvrđena.

Susret je procenjen kao "nisko rizičan" pa predsednik Tramp ne mora da bude izolovan u kućnom karantinu, kaže se u sinoćnjem saopštenju doktora Konlija.

"Kontakt predsednika sa prvom rizičnom osobom je bio veoma ograničen na zajedničko fotografisanje i rukovanje. Iako je tokom drugog susreta predsednik proveo više vremena u neposrednoj blizini druge rizične osobe, minimalna interakcija se dogodila pre pojave bilo kakvih kasnijih simptoma", izjavio je Konli.

U međuvremenu, mnogi kongresmeni i građani SAD koji su na sličan način bili izloženi riziku od prenošenja korona virusa, dobrovoljno su se samoizolovali i testirali na koronu, piše AP.

Pored toga što je bio direktno izložen prenosiocima virusa, Tramp je imao više kontakata sa ljudima koji su kasnije poizitivno testirani na koronu i otišli u samoizolaciju.

Prva dama SAD Ivanka Tramp je, prema rečima predstavnika za štampu Bele kuće Džada Dera, prisustvovala sastanku sa australijskim ministrom unutrašnjih poslova Piterom Datonom koji je takođe u samoizolaciji, prenosi AP.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...