OČAJNIČKA MERA EVROPSKE UNIJE: Svakom migrantu po 2.000 EVRA samo da se vrate iz Grčke kući
Foto: EPA / SEDAT SUNA

MIGRANTSKA KRIZA

OČAJNIČKA MERA EVROPSKE UNIJE: Svakom migrantu po 2.000 EVRA samo da se vrate iz Grčke kući

Planeta -

Kako bi ispraznili pretrpane kampove na ostrvima, Evropska komisija rešila da plaća povratak u domovinu

ATINA - Najezda migranta s Bliskog istoka i iz Afrike svakog dana je sve jača, pa se Evropska unija odlučila na očajnički potez - odlučili su da svakom migrantu na grčkim ostrvima daju po 2.000 evra kako bi se vratili u svoje domovine.

Tu ponudu saopštila je komesarka EU za unutrašnje poslove Jiva Johanson tokom posete Atini, a u dogovoru s grčkom vladom, piše Gardijan.

Ponuda je privremena i trajaće mesec dana jer u Evropskoj komisiji smatraju da bi trajna ponuda dovela do mnogo prevara, ali i privukla dodatne migrante u Evropu.

- Ova ponuda je otvorila mogućnosti za određene, ciljane grupe. Izbeglice se neće vraćati jer, naravno, nemaju gde da se vrate, ali ekonomski migranti, koji znaju da njihov zahtev za azil neće biti odobren, biće zainteresovani - rekla je Jiva Johanson tokom posete Grčkoj.

Ponuda je, dodaje, način da se brzo isprazne migrantski kampovi na grčkim ostrvima, gde su uslovi „potpuno neprihvatljivi“.

U Komisiji veruju da će 5.000 ljudi prihvatiti ovu ponudu iako ne postoji nikakva statistika o tome koliko migranata u Grčkoj su izbeglice, a koliko njih se na putovanje u EU uputilo zbog ekonomskih razloga. Novac za ovo će biti izdvojen iz 700 miliona evra spremnih za pružanje pomoći Grčkoj.

U prihvatnim centrima na grčkim ostrvima smešteno je više od 37.000 migranata, iako su oni predviđeni za 6.000.

SEOBA NARODA

Evropska migrantska kriza počela je 2015. godine, kada je neočekivano veliki broj izbeglica krenuo iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka ka Starom kontinentu.

foto: Profimedia

Jedan od glavnih razloga kretanja stanovništva su rat u Siriji, ali i sukobi u drugim zemljama. Osim toga, značajni faktori u novoj seobi naroda, kako je pojedini zovu, jesu i globalno zagrevanje, zbog kojeg su delovi Afrike i Azije postali nemogući za normalan život, i nagli skok broja stanovnika.

(Kurir.rs / Foto:EPA / SEDAT SUNA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track