ITALIJAN MATIJA USPEO JE DA POBEDI KORONA VIRUS: Nisam osećao ni miris ni ukus, srećan sam što sam kod kuće!
Foto: EPA/LUCA ZENNARO

PRVI PACIJENT U ITALIJI

ITALIJAN MATIJA USPEO JE DA POBEDI KORONA VIRUS: Nisam osećao ni miris ni ukus, srećan sam što sam kod kuće!

Planeta -

Pacijent po imenu Matija (38), menadžer iz Kazalpusterlengoa, bio je prvi registrovani bolesnik od korona virusa u Italiji. Za italijanski dnevnik Koriere Dela Sera rekao je kako je srećan što je napokon kod kuće te da je neko vreme, dok je bio u izolaciji, izgubio miris i ukus, prenosi 24sata.hr.

Nije jedini. I u Iranu, državi koja je takođe postala žarište pandemije, medicinski stručnjaci zabeležili su simptome građana koji uključuju gubitak mirisa, pa čak i vida, a povezani su s korona virusom, piše iranski portal Radio Farda.

"Dve su teorije, a jedna se veže na to da COVID-19 nagriza sinuse i ostale nosne kanale, što ne znači da su korona virusom zaraženi svi koji imaju problema s mirisom. Druga mogućnost se veže uz sve veću izloženost hemikalijama u sredstvima za pranje i dezinfekciju koje se poslednjih nedelja često koriste kao preventiva protiv smrtonosnog virusa", izjavio je iranski lekar Ebrahim Razmpa.

Prvi pacijent u Italiji je bolje: Diše sam, trudna žena je kod kuće

"Prebacili smo ga s odeljenja intenzivne nege na posebno odeljenje, počeo je samostalno disati i više nije na respiratoru. No i dalje pratimo njegovo stanje", rekao je italijanskim medijima Đulio Galera, načelnik za zdravlje regije Lombardija.

U bolnicu u gradiću Kodonjo u provinciji Lodi dovezli su ga 20. februara, u vrlo ozbiljnom stanju, s visokom temperaturom i upalom pluća. Istog dana u istoj provinciji pojavilo se još 15 obolelih. 250 ljudi odmah je stavljeno pod nadzor, a ubrzo je 50.000 stanovnika područja u kojem Matia živi bilo u karantinu. 18 dana kasnije, zbog širenja korona virusa u karantinu je cela Italija, a 60 miliona stanovnika sme se kretati samo u ograničenim uslovima.

"Njegova supruga, koja je zajedno s njim bila pod našim nadzorom i koja je u 8. mesecu trudnoće, puštena je kući nakon nekoliko dana", rekli su lekari.

Mladi menadžer je, pretpostavlja se, danima hodao sa simptomima. Nekoliko dana pre hospitalizacije, bio je kod svog lekara zbog visoke temperature. On mu je dao antibiotike, a menadžer je, navodno, odbio da se tada smesti u bolnicu.

Kad mu se stanje pogoršalo, u bolnicu su se javili i on i njegova trudna supruga. Epidemiolozi su pokušali da rekonstruišu njegove kontakte pre hospitalizacije. Budući da je imao bogat društveni i sportski život, pretpostavljaju kako je lako proširio virus u svojoj okolini.

foto: EPA/LUCA ZENNARO

"Na fakultetu su nas učili da, ako pacijent ne reaguje na uobičajenu terapiju, ne smemo isključiti najgori scenario. Kod Matie se taj najgori scenario ostvario: imao je relativno uobičajenu upalu pluća, ali koja nije reagovala ni na kakve lekove. Brzo sam posumnjala na korona virus", rekla je za Skaj Italiju Analisa Malara, lekarka koja je Mattiji dijagnostikovala COVID-19. Kaže kako su ona i medicinske sestre sada zdrave isključivo zato jer su nosile zaštitna odela.

Menadžer nije bio u Kini, izvorištu zaraze korona virusom. Ali, kako su on i supruga ispričali lekarima, krajem januara i početkom februara bili su na večeri s prijateljem koji se nedugo pre toga vratio iz Kine. Njihov prijatelj, međutim, nije imao nikakve simptome.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: EPA/LUCA ZENNARO

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track