Vređale Putina, preti im 7 godina zatvora

Produžen pritvor

Vređale Putina, preti im 7 godina zatvora

Planeta -
Članicame benda "Pusi Rajot" u pritvoru su zbog performansa u moskovskoj crkvi moleći se i pevajući za kraj političke karijere predsednika Rusije

MOSKVA - Članicama pank grupe "Pussy Riot", koje su već 5 mjeseci u pritvoru zbog performansa u moskovskoj crkvi Hrista Spasitelja, sud je produžio pritvor za - još pola godine!

Članicama benda "Pusi Rajot" (Pussy Riot) kojima preti kazna zatvora do sedam godina zbog performansa u moskovskoj crkvi moleći se i pevajući za kraj političke karijere predsednika Vladimira Putina. Početak suđenja propraćen je velikim prisustvom policije u glavnom gradu Rusije, kao i pozivom na proteste podržavalaca ženskog benda pod motom "Sloboda za 'Pusi rajot'".

Već pet meseci se tri žene ruskog post-pank benda nalaze u istražnom pritvoru. Zaštitnici ljudskih prava ocenjuju da suđenje neće biti fer, i da će Nadežda Tolokonikova, Marija Aljočina i Jekaterina Samuzevič biti kažnjene sa do sedam godina pritvora u kaznenom logoru.

U optužnici se članicama benda prebacuje "huliganizam iz verske mržnje", a advokati optuženih smatraju da su počinile samo običan prekršaj.

"Devojke nisu imale oružje i nisu ništa uništile", kritikovao je advokat Nikolaj Polosov, a to je potvrdio i đakon Andrej Kurajev koji je kazao da crkva nije bila oskrnavljena posle ove akcije, te da šteta po crkvu nastaje više dugom kaznom za žene, od kojih su dve majke.

Muzičarke se u svojoj odbrani pozivaju na pravo na slobodno izjašnjavanje.Prva saslušanja početkom ovog meseca predvidela su da članice benda ostanu u pritvoru do januara iduće godine, što su podržavaoci ocenili kao "perverziju pravosuđa".

Na današnjem suđenju se očekuje da će biti izneti prvi pravni argumenti u procesu koji bi mogao obeležiti borbu između predsednika Putina i opozicije.

Suđenje u sudnici Kamovničeski protiče u prisustvu sve tri optužene, koje su smeštene u stakleni boks.Suđenjem, koje pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici, predsedava sudija Marina Sirova.

Više međunarodnih organizacija već mesecima pozivaju ruske vlasti na odustajanje od strogog kažnjavanja ženskog benda.

http://www.youtube.com/watch?v=VtYw-d1CSxQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja