NAUČNICI KAŽU DA IMAJU REŠENJE ZA KORONU: Ovaj serum se već eksperimentalno koristio u Kini
Foto: EPA/YUAN ZHENG

poznata metoda

NAUČNICI KAŽU DA IMAJU REŠENJE ZA KORONU: Ovaj serum se već eksperimentalno koristio u Kini

Planeta -

Američki naučnici su predložili da se u lečenju novog koronavirusa iskoriste antitela iz krvi onih pacijenata koji su već bili zaraženi i uspešno se izlečili, rezultat je istraživanja objavljenog u listu „Džurnal of klinikal investigejšn.

Metod se zasniva na serumu koji sadrži virusna antitela dobijena iz krvi pacijenata, koji su se već izlečili od novog koronavirusa.

Smatra se da su ovaj metod kineski lekari već koristili, doduše ekperimentalno, na pacijentima u Vuhanu, tokom ovogodišnje borbe sa virusom.

Prema mišljenju naučnika, ovaj metod imunoterapije se može uvesti vrlo brzo, bez čekanja na razvoj toliko očekivane vakcine.

foto: Profimedia

„Razvoj ove varijante ne zahteva istraživanja niti razvoj. On se može primeniti već za nekoliko nedelja, s obzirom na to da se zasniva na standardnoj praksi korišćenja banke krvi”, zaključak je jednog od autora istraživanja, imunologa Artura Kasadevala.

Takozvani metod pasivne terapije antitelima o kom pišu autori istraživanja – naučnici-medicinski stručnjaci iz Škole za javno zdravlje pri Univerzitetu „Džonsa Hopkinsa” u Baltimoru, bio je razvijen još 1890-ih godina i imao je široku primenu u 20. veku kada se koristio u borbi protiv morbila, dečije paralize, zauški i gripa.

Istraživači smatraju da ovaj metod pomaže i danas.

foto: EPA

Ovaj serum nije kompletna vakcina i ne može 100-procentno da zaštiti od zaraze, ali će njeno uvođenje obezbediti privremenu zaštitu, omogućiti usporeno širenje virusa SARS-CoV-2 i, samim tim, dobiće se na vremenu za stvaranje kompletne vakcine, smatraju naučnici.

Prema statističkim podacima Univerziteta „Džonsa Hopkinsa”, trenutno je već više od 77.000 ljudi izlečeno od KOVID-19, a u njihovoj krvi će se tokom nekoliko meseci, pa možda čak i godina sačuvati antitela za ovaj patogen.

Prema rečima naučnika, za početak lečenja je potrebno da oni koji su ozdravili od koronavirusa daju svoju krv odmah nakon potvrde o potpunom izlečenju. U toj fazi serum krvi sadržaće maksimalnu količinu prirodnih antitela potrebnih za borbu protiv virusa SARS-CoV-2.

Serum se može iskoristiti za ljude iz rizične grupe – neinficirane članove porodice inficiranog pacijenta ili za jačanje imuniteta medicinskih radnika, koji se nalaze u zoni delovanja patogena.

Naučnici ističu da je sličan pristup već bio isproban kao jedno od sredstava eksternog odgovora u slučaju dva prethodna tipa koronavirusa — SARS1 (atipična pneumonija) i MERS (bliskoistočnog respiratornog sindroma). Takođe, postoje i nepotvrđene informacije da se slična terapija već primenjuje u Kini.

Istovremeno, u članku se navodi da jedna velika japanska farmaceutska kompanija razmatra mogućnost razvoja preparata na osnovu antitela u cilju privremene prevencije koronovarusa.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track