NISMO SPAVALI 2 DANA, POKUŠAVAMO DA SPASEMO ŽIVOTE! Evo kako su 3D štampačima pomogli bolnici u kojoj se leče od KORONE!
Foto: EPA/LUCA ZENNARO

revolucionarno

NISMO SPAVALI 2 DANA, POKUŠAVAMO DA SPASEMO ŽIVOTE! Evo kako su 3D štampačima pomogli bolnici u kojoj se leče od KORONE!

Planeta -

Kompanija za 3D štampače u Italiji dizajnirala je i isprintala 100 respiratornih ventila u 24 sata za bolnicu koja je ostala bez njih i time spasla mnoge živote.

Ventil inače povezuje pacijente intenzivne nege sa mašinama za disanje.

Bolnica u Breši imala je 250 pacijenata sa koronavirusom na intenzivnoj nezi, a ventili su dizajnirani da se koriste najviše osam sati istovremeno.

3D štampana verzija koštala je manje od 1 evra za izradu.

"Testirali su ga na pacijentu i rekli su nam da dobro funkcioniše, pa smo ponovo potrčali ka našoj kancelariji i počeli smo da štampamo nove ventile", rekao je mašinski inženjer Alesandro Romajoli za BBC.

Potom je par udružio snage sa "Lonatijem", drugom lokalnom kompanijom za 3D štampače kako bi ispunili potražnju, budući da ova ima šest štampača, a uređajima je potrebno oko jedan sat da se štampaju.

Oni rade besplatno, ali dizajn ne planiraju javno da objave.

"Ventil ima veoma tanke rupe i cevi, - komade nije lako isprintati.

Javila se i druga bolnica i tražila više ventila.

"Nismo spavali dva dana. Pokušavamo da spasemo živote", Kristijan Frakazi šef komapnije "Isinnova" koja izrađuje ventile.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track