Najnovije vesti

KORONA JE BIOLOŠKO ORUŽJE PROTIV AMERIKE! Pet teorija zavera o virusu zbog kojih internet PUCA PO ŠAVOVIMA!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

neistine

KORONA JE BIOLOŠKO ORUŽJE PROTIV AMERIKE! Pet teorija zavera o virusu zbog kojih internet PUCA PO ŠAVOVIMA!

Planeta

Koliko god da se razmahuje globalna pandemija koronavirusa, još se više razmahuju i teorije zavere koje "pojašnjavaju" gde je virus nastao, na koji način je dospeo u javnost, koja mu je stvarna svrha...

Internet "puca po šavovima" od celog niza nedokazanih, a u nekim slučajevima i potpuno neverovatnih teza koje, najčešće, nemaju nikakve veze sa stvarnošću. U nastavku je samo nekoliko od ovih teorija koje je analizirao nemački Fokus, a nove tvrdnje nastaju, doslovno, iz sata u sat.

1. Kina je želela da koristi korona virus kao biološko oružje protiv SAD.

LAŽ

Teoretičari zavera drže kako je koronavirus nastao u tajnim kineskim laboratorijima, a da mu je prva namena bila biološko oružje. Tačno je doduše da je u Vuhanu, kineskom gradu u kome je i počela epidemija bolesti koja danas drma svetom, smeštena istraživačka laboratorija koji se bavi virologijom, ali naučnici su jednoglasni u tvrdnjama kako je koronavirus nastao u prirodi, a ne u laboratorijima. To pokazuju i nezavisne analize genoma virusa koje su objavljene u jednom od najuglednijih svetskih naučnih publikacija.

2. Uzimanje ibuprofena omogućava brže širenje virusa.

NETAČNO

Ibuprofen je jedan od najčešćih lekova protiv bolova i povišene temperature, ali tvrdnja kako njegovo uzimanje pospešuje širenje virusa nije tačna. Ova glasina nastala je kao lažna vest koju je, navodno, preko Vots Apa proširio jedan od zaposlenih Univerzitetske bolnice u Beču. Oglasila se i sama ustanova koja je poručila da ne treba verovati ničemu što se objavljuje na Vots Apu već na službenim kanalima komunikacije. Prema njihovim tvrdnjama, ibuprofen ne pospešuje razvoj i prenos koronavirusa, odnosno nema negativnih uticaja na sliku bolesti.

3. Koronavirus je opasniji od SARS.

NETAČNO

Ova tvrdnja jednostavno nije tačna. Novi koronavirus je više zarazan od patogena SARS-a ali nivo teškog obolevanja bila je kod SARS-a puno češća.

U najvećem broju sučajeva, obolevanje od korona virusa prolazi sa blagim simptomima, ponekad čak i bez ikakvih simptoma. Ujedno, zaraznost ospica je veća nego zaraznost korona virusom i, kako tvrdi dr. Bernd Salzberg sa Nemačkog društva za zarazne bolesti, nema razloga za paniku.

4. Osip koji svrbi i specifični crveni otoci na koži jedan su od simptoma korona virusa koji se krije od javnosti.

NETAČNO

"Prema mojim saznanjima niti pacijenti koji su bili zaraženi SARS-om kao i sadašnjim koronavirusom nemaju nikakav osip na kož", komentarisao je za nemačku TV stanicu ARD Hartmut Hengel, profesor virologije na Univerzitetskoj klinici u Frejburgu i predsednik Udruženja virologa.

5. Institut koga podržava fondacija "Gejts" ima patent na korona virus.

NETAČNO

Prema tvrdnjama teoretičara zavere na internetu, fondacija Bila Gejtsa finansirala je razvoj patogena.

Činjenica je kako Pirbrajt institut još od 2015. godine ima patent pod nazivom "Coronavirus", ali riječ je o patentu za vakcinu protiv virusa ptica. Istraživanje koje je tada sprovedeno nema nikakve veze sa sadašnjom pandemijom.

Korona virusi nisu samo COVID-19 koji sada hara svetom, već i SARS, MERS, pa ptičiji virus protiv kojeg je 2016. institut razvio vakcinu.

Kurir.rs/Večernji

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...