BORBA PROTIV KORONE: Počelo testiranje vakcine, 4 volontera u Sijetlu dobili prve doze!
Foto: Shutterstock

naučnici rade punom parom

BORBA PROTIV KORONE: Počelo testiranje vakcine, 4 volontera u Sijetlu dobili prve doze!

Planeta -

Testiranje vakcine protiv koronavirusa počelo je juče, i četiri volontera su dobila vakcinu u istraživačkom centru Kajzer Permanent u Sijetlu.

Prva osoba koja je primila vakcinu je Dženifer Haler iz Sijetla, 43-godišnja majka dvoje dece.

"Ovo je prilika da nešto učinim", kazala je ona za AFP, javlja Hina.

Ipak, naučnici kažu da će proći meseci pre nego što će se znati je li vakcina dobra, a i onda ćemo čekati do 18 meseci na nju.

Tipične vakcine za viruse, kao što su one protiv boginja, prave se od oslabljenog ili potpuno "ubijenog" virusa. Ali, ova vakcina mRNA-1273 ne sadrži virus SARS-CoV-2. Unutra se nalaze kratke sekvence genetskog koda koji je kopiran od virusa što su naučnici napravili u laboratoriji. Nada je da će ovo pokrenuti naš imuni sistem da se bori protiv prave infekcije.

Volonteri će dobiti različite doze eksperimentalne vakcine. Svako će, u mišić nadlaktice, dobiti dve doze u razmaku od 28 dana.

Prema podacima koji su do 7 sati jutros objavljeni na stranici Worldometers, u svijetu je do danas 182.726 ljudi oboljelo od COVID-19, od toga u Kini 80.881, a 101.844 slučaja van Kine. U Italiji je 27.980 slučajeva, u Iranu 14.991. u Španiji 9.942.

Kurir.rs / Radio Sarajevo, Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track