OD OVE TRKE ZAVISI SUDBINA PLANETE: Tri firme jure vakcinu protiv korone, jedna spremna da izbaci milijarde doza! VIDEO
Foto: Profimedia

bruka

OD OVE TRKE ZAVISI SUDBINA PLANETE: Tri firme jure vakcinu protiv korone, jedna spremna da izbaci milijarde doza! VIDEO

Planeta -

Desetine kompanija i javnih laboratorija širom sveta rade na razvoju vakcine kako bi se sprečilo širenje virusa sličnog gripu. Tokom poslednjih 48 sati, tri biotehnološke kompanije su se posebno našle u centru pažnje zbog svojih obećanja: BioNTech, CureVac i Moderna.

Sve ove tri kompanije su se specijalizirale za terapeutske RNA (mRNA) terapije. Ovi molekuli mRNA koriste se za instrukciju tela da proizvede sopstveni imuni odgovor na borbu protiv niza različitih bolesti. Ova vrsta vakcine potencijalno se može razviti i proizvesti brže od tradicionalnih vakcina.

Moderna je biotehnička kompanija sa sedištem u Masačusetsu, koja sarađuje sa američkim Nacionalnim institutima za zdravlje (NIH). Započelo je prvo suđenje u ponedeljak u Sijetlu, Vašington.

To se naziva studijom „prve faze“ i sprovodi ga NIH. Moderna se takođe priprema za potencijalnu „fazu dve“ studije koju bi sprovela sama. Akcije Moderne porasle su za 27% u ponedeljak u trgovanju.

BioNTech je, u međuvremenu, nemačka biotehnička kompanija koja je nedavno najavila dva strateška partnerstva za unapređenje razvoja vakcine. Uspostavio je saradnju sa Fosun Pharma-om da bi unapredio napore u Kini i sa Pfizer-om da to učini izvan Kine.

Analitičari banke Berenberg kažu da su impresionirani naporima kompanije da brzo uđe u savez s vrhunskom farmaceutskom kompanijom u Kini i na to smatraju važnom validacijom BioNTech-ove tehnološke platforme za mRNA.

„BioNTech izgleda najbolje pozicioniran u trci COVID-19 zahvaljujući raznovrsnoj platformi mRNA, podacima o isporuci i proizvodnim kapacitetima“, rekao je Berenberg u napomeni o istraživanju.

CureVac je nemačka kompanija koja nije kotirana na berzi i koja ovog leta ima za cilj da testira eksperimentalnu vakcinu na ljudima. Nakon što je, navodno, uhvačena u političkoj unakrsnoj vatri između Nemačke i Sjedinjenih Država, Evropska komisija obećala je 80 miliona evra finansijske podrške kako bi im pomogla da urade vakcinu.

U ponedeljak je CureVac primetio da "radi na proširenju svojih proizvodnih kapaciteta kako bi bio u mogućnosti da obezbedi do milijarde doza za Covid-19".

Kurir.rs/news.google.com Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track