KOMANDANT MOĆNE RUSKE PODMORNICE OTKRIVA Neopaženo smo prošli pored obale SAD, kad su se probudili, nisu mogli da veruju
Foto: Profimedia

specijalni manevri

KOMANDANT MOĆNE RUSKE PODMORNICE OTKRIVA Neopaženo smo prošli pored obale SAD, kad su se probudili, nisu mogli da veruju

Planeta -

"Američka vojska nije uspela da detektuje rusku podmornicu 'Aleksandar Nevski' tokom svog putovanja od severne flote do Pacifika, pre nekoliko godina, zbog male buke i specijalnih manevara", ispričao je bivši komandant nuklearne podmornice Vasilij Tankovid.

Tankovid, koji je sedam godina bio na čelu podmornice Borej projekat 955, ispričao je u intervjuu kako je njegova podmornica uspela da se tiho iskrade iz dometa američkih radara.

“Najvažnija stvar je da, zbog male buke, nemogućnosti praćenja i smanjene vidljivosti, nas ne mogu detektovati sve strane podmornice i za to im je neophodna razna oprema“, istakao je.

Kao rezultat patrole, koja je trajala 42 dana, njegov Borej bio je u podvodnom položaju 30 dana, čiji je značajan deo bio pod okriljem arktičkog leda.

Osim toga, uz pomoć specijalnog manevrisanja, Sjedinjene Države nisu uspele da prate podmornicu čak i prilikom prolaska kroz Beringov moreuz, gde se američka obala može videti golim okom.

“Amerikanci su se probudili nakon što smo pristali na pristanište, rezimirao je za Tass Tankovid rezultate svog podvodnog prolaska kroz dva okeana.

Kurir.rs/Tass

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track