Najnovije vesti

ONI SU PONOS KINE! Dobrovoljci primili eksperimentalnu VAKCINU ZA KORONU! Odakle su, kako se osećaju... SVI DETALJI!
Ilustracija, Foto: AP

kliničko ispitivanje

ONI SU PONOS KINE! Dobrovoljci primili eksperimentalnu VAKCINU ZA KORONU! Odakle su, kako se osećaju... SVI DETALJI!

Planeta

Grupa od 108 dobrovoljaca, izabranih po strogim procedurama, učestvovala je u prvoj vakcinaciji kao deo prve faze kliničkog ispitivanja vakcine za COVID19.

Vakcinu su razvili biotehnička kompanija sa sedištem u Tianjinu i istraživački tim na čelu sa Čen Vejom, stručnjakom za sprečavanje i kontrolu bioloških opasnosti s Akademije vojnih medicinskih nauka Narodne oslobodilačke vojske.

Režiser Čen Mengkjao (34) registrovan je kao dobrovoljac za vakcinaciju 16. marta. Četiri dana kasnije, postao je jedan od retkih koji se vakcinisao.

Ukupno 108 volontera, svi stanovnici Vuhana između 18 i 60 godina, podeljeno je u tri grupe, od kojih je svaka primila različite doze seruma.

"Budući da svaka osoba ima različitu situaciju, većina volontera je svrstana u grupu sa malim dozama, a ja sam u grupi sa srednjim dozama“, rekao je Čen.

Da bi bili vakcinisani moraju da prođu niz strogih fizičkih testova.

"To što je strog odabir je dobra stvar, jer znači da je stručna grupa odgovorna," rekao je Cu Aobing, 27-godišnji veteran.

„Nakon svakog testa, ekspertska grupa koristi knjigu za evidentiranje svakog fizičkog pregleda, pažljivo ispituju o prošloj medicinskoj istoriji, istoriji transfuzije krvi i o tome da li sam bio na odeljenju hitne pomoći. "

Nakon injekcije, Čen je poput mnogih dobrovoljaca počeo da ima temperaturu.

"Za dan se popela do 37,8 stepeni. To je normalno i može ukazivati na to da je imunološki sistem reagovao", rekao je, dodajući da mu se telesna temperatura vratila na normalnu.

Cu, primalac male doze, nije prijavio neprijatne simptome i nema temperaturu, ali kao pušač ima dodatni izazov da prestane da puši tokom ovog procesa a mora da sledi i određeni način ishrane tokom karantina.

Dijeta sadrži meso, pirinač, povrće i voće, kao i kokosov sok, kaže Čen, koji se još nalazi u karantinu.

"Ugojiću se", našalio se on.

Osim što se nalaze 14 dana u kućnom karantinu, od njih se zahteva da budu u kontaktu sa lekarima narednih šest meseci, a krv moraju da testiraju nedelju dana nakon vakcinacije, a zatim ponovo pola meseca kasnije. Takođe bi trebalo da im se uradi analiza krvi nakon mesec dana, tri meseca, odnosno šest meseci.

"Kao stanovnik Vuhana i veteran, dužan sam da volontiram i čitava moja porodica me podržava. To je ono što bi trebalo da uradim", rekao je Cu.

Kurir.rs/China Daily

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...