LEKARKA IZ PEKINGA UPOZORAVA NA DRUGI TALAS KORONE U KINI: Slučajevi uvezeni iz inostranstva mogu da izazovu epidemiju
Foto: Profimedia

kovid-19

LEKARKA IZ PEKINGA UPOZORAVA NA DRUGI TALAS KORONE U KINI: Slučajevi uvezeni iz inostranstva mogu da izazovu epidemiju

Planeta -

Jedan od najvećih kineskih eksperata za koronavirus upozorila je da se nacija suočava sa drugim talasom bolesti, a sve zbog porasta broja infekcija kod ljudi koji se vraćaju iz inostranstva.

Profesorka Li Lanjuan, član ekspertskog timaza koronavirus iz Pekinga, istakla je da je "veoma zabrinuta da uvezeni slučajevi mogu da izazovu novu veliku epidemiju u zemlji".

Njena izjava je usledila je nakon što su zdravstveni zvaničnici prijavili prvi slučaj u zemlji da je neko dobio bolest, poznatu kao Kovid-19, od druge osobe koja je došla iz inostranstva, prenosi Dejli mejl.

Takođe, njena izjava je došla i nakon što je saopšteno da se život u Vuhanu, epicentru izbijanja virusa, polako vraća u normalu. Situacija se tamo stabilizuje nakon dva meseca striktnih mera i zaključavanja grada.

Profesorka Li (73) rekla je za Čajna njuz da je kontrola i sprečavanje uvezenih slučajeva veoma težak zadatak za medicinske radnike.

Ona je istakla da ovo zahteva intenziviranje njhovih napora i da treba da nastave neumorno da rade na tome da se spreči širenje epidemije koronavirusa u drugim gradovima.

Profesorka Li je bila na čelu medicinskog tima koji se borio protiv korone u Vuhanu čak više od 50 dana.

"Gradovi kao što su Peking, Šangaj, Šenžen i Hangdžou imaju česte međunarodne komunikacije", istekla je ona.

Doktorka je dodala da je zabrinuta da bi uvezeni slučajevi mogli da izazovu još jednu epidemiju velikih razmera u njihovoj zemlji.

Kurir.rs/Dejli Mejl

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track