KORONA HARA CELIM SVETOM, A POMPEO SE OBRUŠIO NA IRAN: Krivi ste za virus u najmanje pet zemalja!
Foto: AP

politizacija epidemije

KORONA HARA CELIM SVETOM, A POMPEO SE OBRUŠIO NA IRAN: Krivi ste za virus u najmanje pet zemalja!

Planeta -

Američki državni sekretar Majkl Pompeo optužio je Iran da je kriv za širenje koronavirusa u najmanje pet zemalja.

"Prvi zabeleženi slučajevi u najmanje pet zemalja bili su direktan rezultat toga što je iranski režim zanemario zdravlje svih ljudi“, napisao je Pompeo na Tviteru.

Prema njegovim rečima, iranska avio-kompanija „Mahan er“ u februaru je imala najmanje 55 letova između Irana i Kine, šireći „vuhanski virus“.

Pompeo je istovremeno odgovorio na optužbe vrhovnog lidera Irana Alija Hamneija koji je rekao da su SAD odgovorne za koronavirus.

foto: EPA/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE

„Izmišljotine Alija Hamneija da su SAD odgovorne za vuhanski virus izlažu Irance, Amerikance i ostatak sveta riziku“, ocenio je Pompeo.

On je dodao da je rukovodstvo Irana „ignorisalo upozorenja svojih stručnjaka iz oblasti zdravstva i najmanje devet dana su negirali prvi smrtni slučaj izazvan vuhanskim virusom“.

"Režim nastavlja da laže iranski narod i svet o broju zaraženih i smrtnih slučajeva“, smatra američki državni sekretar.

Prema njegovim rečima, „iranski činovnici ukrali su više od milijardu evra, koje su bile predviđene za medicinske proizvode, i nastavljaju da kriju maske, rukavice i opremu kako bi ih prodali na crnom tržištu“.

Pompeo je ranije optužio Kinu, Rusiju i Iran da šire dezinfomacije o koronavirusu, s ciljem diskreditacije poteza američkih vlasti u borbi protiv ove bolesti.

Podsećamo, u Iranu je više od 21,600 ljudi zaraženo koronavirusom, od čega je 1685 preminulo. U ovoj zemlji je najveća smrtnost od novog virusa.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track