OLIGARSI U PANICI ZBOG KORONE: Kupuju respiratore i opremaju kućne klinike! Žele najbolje lečenje u slučaju da se zaraze
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

bogati rusi

OLIGARSI U PANICI ZBOG KORONE: Kupuju respiratore i opremaju kućne klinike! Žele najbolje lečenje u slučaju da se zaraze

Planeta -

U jeku pandemije koronavirusa, bogati Rusi počeli su u panici da kupuju respiratore i da opremaju kućne klinike, u nadi da će tako obezbediti bolje uslove za lečenje u slučaju da obole od zarazne bolesti koja hara svetom, pišu ruski mediji.

Jedan od ruskih oligrha objavio je da je kupio jedan aparat za 1,8 miliona rubalja (oko 20.000 evra) i da namerava da kupi još dva aparata. Međutim, kako je istakao, potražnja je trenutno ogromna, zbog čega se na aparate čeka i po osam meseci.

Prema iformacijama moskovske kompanije Hedvej grup, državne bolnice širom Rusije ukupno imaju na stanju oko 42-43 hiljade respiratora.

Prema tome, na 100.000 stanovnika raspoloživo je oko 29 aparata, što je mnogo više nego u Italiji, gde na isti broj ljudi poseduju samo osam uređaja za veštačko disanje.

foto: EPA

Virus imun na bogatstvo

Prema rečima predstavnika nekoliko kompanija, koje proizvode respiratore, u poslednje dve sedmice privatna lica činila su 30 odsto kupaca respiratora, a mnoge kompanije su rasprodale sve zalihe i prave liste čekanja sa neizvesnim ishodom.

Respiratori se uglavnom uvoze iz Kine, Italije i Nemačke, iako su poslednje dve zemlje zabranile izvoz, podsećaju ruski proizvođači.

Ministarstvo zdravlja Rusije poručuje da je besmisleno kupovati respiratore za kućnu upotrebu, jer su prilikom lečenja teške pneumonije potrebni i drugi medicinski uređaji, koji se primenjuju isključivo na odeljenjima za reanimaciju i intenzivnu negu.

"To je histerična odluka, kao i kupovina toalet papira na tone, samo uz drugačiji budžet. Jedino mesto gde je moguće lečenje je bolnica. Nećete uspeti tako da se opremite u kancelariji ili kod kuće", poručuje neurohirurg iz naučnog Centra za neurologiju Aleksej Kaščejev.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track