RUSKI DOKTOR OBJASNIO DEŠAVANJA SA KORONOM: To je samo proba biološkog rata! Evo zašto je medicinski sistem ranjiv!
Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

teorija

RUSKI DOKTOR OBJASNIO DEŠAVANJA SA KORONOM: To je samo proba biološkog rata! Evo zašto je medicinski sistem ranjiv!

Planeta -

Situacija zbog širenja koronavirusa u svetu faktički predstavlja probu biološkog rata, koji pokazuje koliko je svetski zdravstveni sistem spreman na slične izazove, smatra predsednik medicinske unije „Nacionalna medicinska komora“, doktor Leonid Rošalj.

„Ova trenutna situacija je faktički proba biološkog rata. Ovde se trenutno radi samo o tome, a ne o nuklearnom ratu, ni o terorizmu. Pitanje je koliko je svetski zdravstveni sistem spreman na sve ovo i koliko smo mi spremni za to. Moramo biti dovoljno razumni“, izjavio je Rošalj za televizijski kanal „Rosija 24“.

Prema njegovom mišljenju, zbog širenja koronavirusa sada postaje jasno da smanjenje mesta u bolnicama, smanjenje medicinskih kadrova i optimizacija sa ove tačke gledišta nisu dobro rešenje.

„Moramo učiniti sve da u svakom reginu bude svega dovoljno i da pružena pomoć bude kompletna, blagovremena i odgovarajuća. Nije problem kad se u slučaju neke nesreće pacijent doveze u Moskvu. Ali, ako Moskva ne bude operativna, šta tada raditi? Zbog toga je neophodno unapređenje opšte situacije u zdravstvu“, istakao je ruski doktor.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija 11. marta je objavila epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zaraženo više od 353 hiljade ljudi, a više od 15 hiljada je umrlo.

Prema najnovijim podacima u Rusiji je registrovano 438 inficiranih koronavirusom, 17 osoba je ozdravilo, a oko 52.000 je pod nadzorom.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track