Najnovije vesti

VERSAJ NUDI VIRTUELNE IZLOŽBE U VREME KORONE: Ovako je Luj XIV spojio umetnost i moć u dvorcu nadomak Pariza!
Foto: Profimedia

šetnja kroz dvorac

VERSAJ NUDI VIRTUELNE IZLOŽBE U VREME KORONE: Ovako je Luj XIV spojio umetnost i moć u dvorcu nadomak Pariza!

Planeta

Versaj, zatvoren zbog pandemije korona virusa, omogućava posetiocima da onlajn razgledaju izložbe, skulpture i bogatstvo ovog svetski čuvenog dvorca nadomak Pariza.

Kako se navodi na sajtu Versaja, virtuelne izložbe su specijalno napravljene zahvaljujući saradnji s Guglom koja omogućava posetiocima da interaktivno urone i otkriju slike, skulpture i gravure u novom svetlu. 

foto: Profimedia

Ponuđeno je više izložbi uključujući "Luj XIV/Nikola Fuke: istorija ukusa", koja pruža novi pogled na te dve ličnosti. Iako se u istoriji uvek isticao sukob Luja XIV i njegovog ministra Fukea, njihove zajedničke umetničke vizije dokazuju da su imali izražen ukus u arhitekturi, unutrašnjem uređenju i pejzažnom uređenju vrta, a angažovali su najbolje umetnike svog vremena.

Izložba "Luj XIV, izgradnja političke slike" kroz više od 200 portreta i 750 gravura pokazuje da je ovaj apsolutni monarh kao niko znao kako da od umetnosti napravi instrument moći. 

foto: Profimedia

Među izložbama je i "Moda u Versaju" koja i danas inspiriše kreatore. Upravo su 1780-ih, za vreme vladavine Luja XIV, počeli da se pojavljuju trendovi u ženskoj i muškoj modi.

Versaj nudi i izložbe iz gastronomije, kao i o nauci u tom dvorcu, a sve kako bi posetioci mogli da i u vreme pandemije koronavirusa, uživaju u ovim vrednim kolekcijama.

Kurir.rs / Beta,  Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...