Najnovije vesti

DOKTORI U ŠPANIJI DOBIJAJU UPUSTVA KAKO DA ODLUČE KO ĆE ŽIVETI, A KO UMRETI Ulazimo u najmračniju fazu krize zbog korone
Foto: AP/Emilio Morenatti

virus napravio haos

DOKTORI U ŠPANIJI DOBIJAJU UPUSTVA KAKO DA ODLUČE KO ĆE ŽIVETI, A KO UMRETI Ulazimo u najmračniju fazu krize zbog korone

Planeta

Pacijenti 30 sati čekaju na stolicama da ih neko pregleda, drugi su na ležajevima u hodniku i svi kašlju. Snimci potiču iz bolnice u Leganesu, predgrađu južno od Madrida.

"Odeljenje za hitan prijem toliko je pretrpano da pacijente moramo da premeštamo u vojne bolnice", izjavio je za El Mundo jedan bolničar.

Ništa bolje nije ni u obližnjoj bolnici "12. Oktobar".

"Potrebna nam je pomoć, ovo nije dostojno čoveka. Pitam se da li vlast uopšte zna šta se događa u bolnicama. Nalazimo se u situaciji u kojoj su nam potrebe mnogo veće od resursa", kaže lekar.

Već 1.300 mrtvih

Zvanični podaci potvrđuju njegove procene: ministarstvo zdravlja u subotu je saopštilo da ima skoro 25.000 zaraženih, za 5.000 više nego prethodnog dana. Broj žrtava se popeo za trećinu na više od 1.300, a najžešće je pogođen region Madrida.

"Španija ulazi u najmračniju fazu krize zbog korona virusa", rekao je u subotu za list El Pais ministar zdravlja Salvador Ilja i dodao: "Najgori dani su pred nama".

Stručnjaci upozoravaju na opasnost od kolapsa zdravstvenog sistema

Španski stručnjaci su upozorili na opasnost od potpunog kolapsa zdravstvenog sistema. U subotu je objavljeno otvoreno pismo 69 renomiranih epidemiologa, molekularnih biologa i naučnika iz drugih oblasti, koji kažu da je "totalna" izolacija ljudi "neizbežna" i zahtevaju da se još više ograniči kretanje.

Stručnjaci, između ostalog, traže da se putovanje na posao dozvoli samo zaposlenima u sektorima za zadovoljavanje osnovnih potreba, jer će u postojećim uslovima "negde oko 25. marta" uslediti slom zdravstvenog sistema. Oko 18 odsto stanovništva u Španiji starije je od 65 godina.

Upustva za odlučivanje o životu ili smrti

Prema izveštaju El Paisa, medicinsko osoblje se priprema za situacije u kojima će morati da odlučuju o životu ili smrti. U tom smislu, razrađene su etičke smernice kako bi se osoblju olakšale takve odluke.

Kako se navodi, prednost će imati pacijenti čiji su očekivani životni vek i kvalitet života viši, a starost obolelog neće biti presudna.

Kurir.rs/El Pais/Blic

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...