ŠOK TVRDNJE ITALIJANSKOG DOKTORA: Čudna upala pluća kružila je Lombardijom još u novembru! INTERVJU O KOME SVI PRIČAJU!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

jedan od vodećih eksperata

ŠOK TVRDNJE ITALIJANSKOG DOKTORA: Čudna upala pluća kružila je Lombardijom još u novembru! INTERVJU O KOME SVI PRIČAJU!

Planeta -

"Čudna upala pluća" kružila je severnom Italijom još u novembru, nedeljama pre nego što su lekari postali svesni o novom izbijanju koronavirusa u Kini, izjavio je jedan od vodećih medicinskih stručnjaka Italije.

"Oni (lekari opšte prakse) sećaju se da su videli vrlo neobičnu pneumoniju, veoma tešku, posebno kod starih ljudi u decembru pa čak i u novembru," rekao je dr Đuzepe Remuci, direktor Instituta "Mario Negri" za farmakološka istraživanja u Milanu u intervju za Nacionalni javni radio Sjedinjenih Država.

"To znači da je virus cirkulisao, bar u Lombardiji, i pre nego što smo bili svesni da se ova epidemija dešava u Kini."

Ova izjava dolazi u vreme dok još traje potraga naučnika za porklom koronavirusa. Kineski stručnjak za respiratorne bolesti Zong Nanšan ranije je rekao da iako je Kina prva prijavila patogen, još nije sigurno odakle on zapravo dolazi.

Dr Remuci rekao je da je od italijanskih lekara čuo tek nedavno, što znači da je postojala i širila se bez znanja ljudi.

Italija je do sada imala više od 63.000 potvrđenih slučajeva zaraze.

U centralnom kineskom gradu Vuhanu, gde je epidemija prvi put identifikovana, lekari su u decembru počeli da primećuju "upalu pluća sa nepoznatim uzrokom". Prva poznata zaraza u gradu može se pratiti od 1. decembra.

Prvi slučaj zaraze u KIni je mogao biti već sredinom novembra, ali to nije potvrdio Peking.

Trenutno mišljenje naučne zajednice je da je prva infekcija u Lombardiji bila rezultat toga što je Italijan stupio u kontakt sa Kinezima krajem januara. Međutim, ako se pokaže da je novi koronavirus - zvanično poznat kao SARS-CoV-2 - bio u opticaju u Italiji u novembru, onda će ta teorija biti stavljena pod znak pitanja.

Debata o mogućem poreklu patogena takođe je bila u središtu verbalnog sukoba između Pekinga i Vašingtona, kada je američki predsednik Donald Tramp u više navrata pominjao "kineski virus", a američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao ga je "Vuhan virus".

Na to je odgovorio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian.

""Nazivajući ga" kineskim virusom "i na taj način sugerišući njegovo poreklo bez ikakvih činjenica i dokaza, neki mediji očigledno žele da Kina preuzme krivicu, a njihovi poslednji motivi su ogoljeni", rekao je.

Zatim je napomenuo da je izbijanje koronavirusa možda započelo u Sjedinjenim Državama i da ga je vojska SAD prenela u Vuhan.

Kurir.rs/SCMP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track