Najnovije vesti

AMERIKA SPASAVA EKONOMIJU ISTORIJSKIM PAKETOM POMOĆI: 3 biliona dolara za one koje je korona najviše pogodila
Foto: EPA/Oliver Contreras

najveće mere spasavanja u istoriji

AMERIKA SPASAVA EKONOMIJU ISTORIJSKIM PAKETOM POMOĆI: 3 biliona dolara za one koje je korona najviše pogodila

Planeta

Predstavnici Bele kuće i Senata postigli su sporazum kojim se predviđa ogromna pomoć preduzećima, radnicima i zdravstvenom sistemu koji su najviše pogođeni pandemijom novog koronavirusa.

To je ujedno i najveća ekonomska mera spasavanja u istoriji SAD i zamišljena je kao višenedeljna ili višemesečna "zakrpa za ekonomiju" koja se kreće ka recesiji.

Vest o postignutom sporazumu objavio je viši savetnik u Beloj kući Erik Ueland malo posle ponoći koji je dodao da ga još pravno treba doraditi.

"Dame i gospodo, postigli smo sporazum", rekao je on.

Ovaj paket ekonomskih mera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca, proširenje naknada za nezaposlene i program od 367 milijardi dolara pomoći za mala preduzeća kako bi zadržali profit dok su radnici kod kuća.

"Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, Senat je postigao dvostranački sporazum o istorijskom paketu pomoći za ovu pandemiju. To će usmeriti nove resurse na prve linije borbe za zdravstvenu zaštitu naše nacije. I to će ubrizgati tri biliona dolara novca u ekonomiju što je brže moguće kako bi Amerikanci radnici, porodice, mala preduzeća i industrije uspeli da prođu kroz ove poremećaje", izjavio je glavni pregovarač Mič Mekonel.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...