ISPRAVKA Doktor iz bolnice u Parmi nije rekao da se stariji od 60 neće priključivati na respiratore
Foto: Screenshot

pogrešno preneta izjava

ISPRAVKA Doktor iz bolnice u Parmi nije rekao da se stariji od 60 neće priključivati na respiratore

Planeta -

Iako je naš portal preneo izjavu doktora iz Italije, Gala Pelega, o tome da se u Italiji pacijenti stariji od 60 godina više ne stavljaju na respiratore, ta tvrdnja nije tačna, a sam Peleg je naknadno svoje reči pobliže objasnio i demantovao.

De Peleg je govoreći o iskustvima trijaže, kazao kako je od kolega doktora čuo da, kad moraju da biraju koji će pacijenti biti spojeni na respirator, prednost daju onima mlađima od 60, ali nije rekao da je donesena odluka kako se stariji od 60 neće uopšte spajati na respiratore. On je objasnio da su “pacijenti stariji od 60 godina, isto kao i svi drugi pacijenti, primaju odgovarajući tretman, uključujući i kiseonik”. Dodao je kako je tačno da nedostaje respiratora, ali se ulažu napori da se spase sve pacijente.

Vlada u Rimu je zbog alarmantne situacije bila prinuđena na donošenje još strožih mera pa je naloženo zatvaranje svih prodavnica i kompanija čiji rad nije neophodan u vanrednom stanju.

Ključna nedelja

Stručnjaci se nadaju da bi ova nedelja mogla da bude ključna na Apeninima, jer se očekuje da vanredne mere počnu da daju rezultate. Broj žrtava i novoobolelih je konačno počeo da pada pa se veruje da je vrhunac prošao, ali je još suviše rano govoriti o tome. Virus je uglavnom pogodio severne delove zemlje, dok je na jugu situacija nešto bolja.

Kurir.rs/ Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track