Najnovije vesti

PRAVA ISTINA O BORBI NEMAČKE SA KORONOM! Respiratora ima ali nedostaje jedna stvar i TO MOŽE BITI PROBLEM!
Ilustracija, Foto: AP/Martin Meissner

tehnički su dobro opremljeni

PRAVA ISTINA O BORBI NEMAČKE SA KORONOM! Respiratora ima ali nedostaje jedna stvar i TO MOŽE BITI PROBLEM!

Planeta

U Nemačkoj postoji oko 28.000 kreveta za intenzivnu negu, od toga je 25.000 opremljeno respiratorima. Osim toga, savezna vlada je prošle nedelje naručila još 10.000 respiratora koji će stizati tokom cele godine. Ukupno je za medicinske uređaje, zaštitna sredstva i dezinfekciju od nemačkih firmi naručeno proizvoda u vrednosti od 163 miliona evra.

„Nemačka je među najbolje opremljenim zemljama u svetu kada se radi o broju kreveta u bolnicama u odnosu na broj stanovnika, kaže Jern Vegner iz Nemačkog udruženja bolnica.

Prema dosadašnjim saznanjima u aktuelnoj krizi, to je presudno u pogledu smrtnosti od virusa Covid-19. Kreveti za intenzivnu negu opremljeni su složenim uređajima za nadgledanje i o njima brine više medicinskih sestara“, piše Nordkurir.

„Da smo Italija, to bi značilo da imamo samo 11.000 kreveta. Tako možete da vidite potencijal naše rezerve“, kaže Rajnhard Buse, profesor menadžmenta u zdravstvenoj zaštiti na Tehničkom univerzitetu u Berlinu, a prenosi Ercteblat (specijalizovani list za lekare u Nemačkoj).

Taj list piše da, prema aktuelnim procenama u Italiji „deset odsto zaraženih korona-virusom mora da se leči na respiratorima. Međutim, sudeći po jednoj studiji u Kini, tamo je taj udeo iznosio samo pet odsto svih zaraženih.“

„Lekari za intenzivnu negu i lekari urgentne medicine žele da se što bolje pripreme za povećanje teško obolelih od korona-virusa kojima je potrebna aparat za veštačko disanje“ piše onlajn-portal Prvog programa nemačke televizije, tagesschau.de.

Registar za slobodne krevete i respiratore

„Zato institut Robert Koh (RKI), Nemačko udruženje bolnica (DKG) i Nemačko interdisciplinarno udruženje za intenzivno lečenje i urgentnu medicinu (DIVI), od ponedeljka pozivaju oko 1.200 odeljenja intenzivne nege u klinikama da u registar unesu slobodne kreveta sa respiratorima. Registar će biti aktiviran na internet-stranici www.divi.de.

Ovog vikenda uspešno je izvršen test sa oko 80 klinika, rekao je direktor firme DIVI Folker Parvu za javne servise NDR i WDR. Na toj internet-stranici, će lekari i klinike – ali i privatna lica – moći da vide u kojim odeljenjima intenzivne nege još uvek ima slobodnih kreveta za pacijente kojima je neophodan aparat za disanje, respirator.“

Sistem semafora

„U tu svrhu, baza podataka za svaku jedinicu intenzivne nege u nemačkim klinikama ima semafor sa tipičnim bojama – crvena, žuta i zelena. Time se ukazuje na težinu bolesti, objašnjava Parvu. Svaka klinika treba da unese koliko slobodnih mesta odnosno kreveta ima – za lakše pacijente (low care), za teško bolesne (high care) i za najteže bolesnike kojima je potreban ECMO uređaj.

ECMO je cirkulatorni uređaj za ekstrakoporalnu (vantelesnu) membransku oksigenaciju koji cevima vode krv iz tela, obogaćuju je kiseonikom i zatim je vraćaju u organizam. To je poslednja opcija lečenja za pacijente s teškim problemima respiratornih organa.

Mnoge klinike u Nemačkoj su poslednjih godina kupile ECMO uređaje – između ostalog zato što tu metodu zdravstvena osiguravanja dobro plaćaju. Prema Ditrihu Hencleru, koji vodi odeljenje za intenzivnu negu na klinici Herfort, za dan lečenja na ECMO, klinike dobijaju od osiguranja iznos od oko 8.000 evra. Dakle, za tri nedelje lečenja klinike dobijaju oko 50.000 evra. Hencler kaže da je do sada postojao rizik da su zbog toga pacijenti prečesto „stavljani“ na te uređaje.

Terapija respiratorima – presudna za korona-virus

Hencler kaže da odlučujući faktor za zbrinjavanje pacijenata zaraženih korona-virusom Covid 19, neće biti ECMO uređaji, već uobičajeni respiratori. Njegov kolega Kristijan Karagijanidis, šef ECMO centra u klinici Keln-Merhajm, slaže se sa njim: „Za koronu je dobra ventilaciona terapija respiratorom mnogo važnija od ECMO.“

Karagijanidis pozdravlja činjenicu da je savezna vlada Nemačke prošle nedelje naručila 10.000 respiratora od proizvođača medicinskih uređaja Dreger. Ali sami uređaji ne pomažu pacijentu. Od presudnog je značaja da postoji i osoblje koje može da se brine o respiratornim pacijentima. To će biti najveći problem – slažu se stručnjaci. Manjak stručnog medicinskog osoblja postoji u mnogim klinikama. Zato je izuzetno važno da se bolničko osoblje dobro zaštiti i da među njima nema većih izostanka sa posla.

Ne zna se broj pacijenata na intenzivnoj nezi

Nije poznato koliko se pacijenata zaraženih korona-virusom Covid-19 trenutno nalazi na odeljenjima intenzivne nege u Nemačkoj. Portparolka instituta Robert Koh (RKI), Suzane Glasmaher, na upit novinara je rekla: „Zdravstvenim vlastima često se ne dostavljaju te informacije ili ih ne mogu obraditi zbog manjka kapaciteta. Prema tome, RKI nema relevantne informacije za tu oblast.“

Doktori intenzivne nege poput Henclera ili Karagijanidisa kažu da su do sada samo pojedinačno oboleli od korona-virusa bili smešteni na odeljenjima intenzivne nege. „Ali to se sada može menjati iz dana u dan“, kaže Karagijanidis“ piše tagesschau.de.

Prema institutu Robert Koh, u Nemačkoj bi u periodu od jedne do dve godine 60 do 70 procenata stanovništva moglo bi se zarazi novim korona-virusom.

Kurir.rs/DW

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...