AMERIKA JE ISRCPLJENA! Donald Tramp priznao: Naše zalihe zaštitne opreme su PRI KRAJU!
Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

bela kuća

AMERIKA JE ISRCPLJENA! Donald Tramp priznao: Naše zalihe zaštitne opreme su PRI KRAJU!

Planeta -

Donald Tramp je priznao da su zalihe zaštitne opreme američke vlade gotovo iscrpljene zbog vanrednih zahteva pandemije virusa korona.

O nedostatku opreme prvi je izvestio "Vašington post", koji je istakao da je snabdevanje zaštitnim maskama, rukavicama i ostalim potrepštinama pri kraju, piše "Gardijan".

- Tako je, jer zalihe šaljemo direktno bolnicama. Ne želimo da dođemo da pravimo zalihe jer moramo da ih uzmemo nakon što stignu i odnesemo u razne države i bolnice - potvrdio je Tramp, kog su kritikovali zbog nedostatka centralnog planiranja.

Predsednik je apelovao na države da "sklope dogovor" i kupuju ličnu zaštitnu opremu od proizvođača.

- Od država koje imaju velike proizvođače različitih vrsta opreme zatražili smo da koriste lokalne fabrike kako bi napravili opremu, a zatim je poslali direktno bolnicama - rekao je Tramp.

On je istakao da vlada "isporučuje stvari kako treba" i da imaju skoro 100.000 respiratora koji su potrebni za fleksibilnost te da to "zvuči puno, ali nije". Dodao je i da je državna garada, po potrebi, ovlašćena da premešta opremu u bolnice.

Pozivajući se na zvaničnike iz Odeljenja za unutrašnju bezbednost, "Vašington post" izvestio je i da je iscrpljivanje državnih zaliha ostavilo Belu kuću da se za zaštitnu opremu takmiči na "slobodnom svetskom tržištu koje obiluje profitom i cenama".

Savezna agencija za upravljanje u hitnim situacijama (FEMA) isporučila je ili dostavila 11,6 miliona N95 respiratora, 26 mililona hirurških maski 5,2 miliona zaštitnih vizira, 4,3 miliona hirurških odela, 22 miliona rukavica i 8.100 respiratora, saopštila je 28. marta Bela kuća.

Njujorški guverner Endru Kuomo požalio se da FEMA doprinosi ratu za respiratore među američkim državama, upoređujući situaciju sa sajtom za licitacije "I-bej". Guverneri i gradonačelnici ostalih država žalili su se na hronični nedostatak setova za testiranje, maski i respiratora.

Sastanak o korona virusu u Beloj kući u sredu je imao neobičan početak jer se Trampu prvo priključio ministar pravde Vilijam Bar, zatim sekretar odbrane Mark Esper i najviši vojni zvaničnici koji nisu previše brinuli o ličnom distanciranju.

Iako Amerika i dalje "vari" predviđanja da bi do 240.000 ljudi moglo da izgubi živote tokom pandemije, predsednik se fokusirao na "kartele sa drogom" - temu poznatu po tome što izmamljuje aplauz tokom njegovih obraćanja.

On je najavio slanje mornaričkih brodova prema Venecueli, jer SAD intenzivira operacije protiv trgovine narkotika na Karibima i u istočnom delu Tihog okeana, nakon optužnice protiv Nikolasa Madura, koji i dalje kotroliše zemlju.

- Kako se nacije fokusiraju na korona virus, raste pretnja da će karteli, kriminalci, teroristi i drugi zli akteri pokušati da iskoriste situaciju u svoju korist. To ne smemo da dozvolimo - rekao je Tramp.

Esper je dodao da "venecuelanski narod i dalje strahovito pati zbog Madura i njegove kriminalne kontrole nad zemljom, a trrgovci drogom koriste bezakonje".

Veza ovoga sa korona virusom je, u najboljem slučaju, delovala nejasno. General Mark Majli, predsedavajući Združenog štaba šerifa, rekao je novinarima da su "naišli na obaveštajne podatke da će narko karteli kao rezultat korona virusa pokušati da iskoriste situaciju i da infiltriraju dodatnu količinu droge u SAD".

- Kao što znamo, u proseku 70.000 Amerikanaca godišnje umre od droge. To jhe neprihvatljivo. U ratu smo sa korona virusom, ali smo i u ratu sa narko kartelima. Ovo je vojska Sjedinjenih Država. Nećete prodreti u našu zemlju. Nećete ući ovde i ubiti još Amerikanaca - rekao je Majli.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja