ROBIJAŠI KOPAJU MASOVNE GROBNICE: Njujorške vlasti se pripremaju za crni scenario, Bela kuća: Očekuje se 240.000 mrtvih
Foto: Profimedia

PAKAO

ROBIJAŠI KOPAJU MASOVNE GROBNICE: Njujorške vlasti se pripremaju za crni scenario, Bela kuća: Očekuje se 240.000 mrtvih

Planeta -

Najveći grad u Americi, Njujork, priprema se za najgori scenario u borbi protiv koronavirusa, koji je do sada inficirao više od 216.722 i usmrtio više od 5.000 ljudi u toj zemlji.

Naime, gradske vlasti su ponudile robijašima iz zloglasnog zatvora na ostrvu Rajkers platu od šest dolara po satu da kopaju masovne grobnice za žrtve smrtonosnog virusa.

Velikodušna ponuda

Planirano je da masovne grobnice u slučaju pandemije budu izgrađene na javnom groblju koje je u vlasništvu grada Njujorka na ostrvu Hart. Kako prenose mediji u SAD, više nego velikodušna ponuda o satnici od šest dolara važi samo za osuđene zatvorenike, a ne za one koji očekuju suđenje. - Mrtvačnice i groblja su već prepuni. Masovne grobnice neće biti samo za žrtve koronavirusa - rekao je Ejveri Koen, portparol kancelarije njujorškog gradonačelnika Bila de Blazija.

foto: EPA/Peter Foley

Zatvorenici koji budu kopali masovne grobnice će pored neophodnog alata dobiti i zaštitnu masku. Na ostrvu Hart, prema procenama nadležnih, mogu da se iskopaju masovne grobnice za 50.000 žrtava u slučaju pandemije, što je predviđeno planom za vanredne situacije iz 2008, kada je prvi čovek grada bio Majkl Blumberg. Robijaši iz Rajkersa u proseku su sahranjivali između 20 i 25 osoba na gradskom groblju na ovom ostrvu.

Koliko je situacija ozbiljna u čitavoj Americi, svedoči i upozorenje Bele kuće, u kojem se predviđa da će koronavirus usmrtiti između 100.000 i 240.000 ljudi, i to ukoliko se stanovništvo bude pridržavalo smernica o držanju odstojanja.

Dve teške nedelje

Predsednik Donald Tramp upozorio je Amerikance da slede „dve veoma teške nedelje“ u borbi protiv širenja koronavirusa i pozvao ih da se do kraja aprila pridržavaju smernica o socijalnom distanciranju. - Apsolutno je kritično za američki narod da prati smernice u narednih 30 dana. To je pitanje života i smrti - rekao je Tramp.

On je dodao da želi da „svaki Amerikanac bude spreman za teške dane koji nam predstoje“. U SAD je zaraženo više od 185.000 osoba, dok je više od 4.000 preminulo.

Planovi su jedno, a stvarnost drugo

SPREMALI SE ZA PANDEMIJU, ALI IH ONA IZNENADILA

foto: Profimedia

Pre samo godinu dana SAD su bile prve na listi zemlja koje su najbolje pripremljene za slučaj izbijanja pandemije, javlja RT. U oktobru 2019. objavljena je rang-lista indeksa globalne zdravstvene bezbednosti, na kojoj je Amerika bila prva sa 83,5 od mogućih 100 bodova, ispred Britanije (77,9), Holandije (75,6), Australije (75,5) i Kanade (75,3). Lista je pravljena po šest kriterijuma - prevencija, otkrivanje i izveštavanje, brza reakcija, zdravstveni sistem, ispunjavanje međunarodnih normi i rizik po prirodno okruženje. Sad se vidi koliko je Amerika nepripremljena za pandemiju.

UKRATKO

  • Pentagon će poslati dodatnih oko 500 vojnika na američko-meksičku granicu da pomognu u naporima da se suzbije širenje koronavirusa.
  • Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je da je ta država naručila 17.000 respiratora od Kine po ceni od 25.000 dolara po komadu.
  • Na društvenim mrežama su se pojavili video-snimci na kojima doktori iz bolnica u Njujorku mole nadležne da nabave još respiratora jer je situacija kao na frontu.
  • Prema poslednjim izveštajima, u Njujorku je od koronavirusa obolelo najmanje 1.000 policajaca.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track