SAJBER KRIMINALCIMA KORONA DOBRO DOŠLA: Internet prevare u porastu, evo kako da se zaštitite (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

bruka

SAJBER KRIMINALCIMA KORONA DOBRO DOŠLA: Internet prevare u porastu, evo kako da se zaštitite (VIDEO)

Planeta -

Sajber-kriminalci žele da profitiraju od straha od pandemije - koristeći zabrinutost zbog virusa koji prenosi čovek za širenje računarskih virusa, ako hoćete - svežim usevom zlonamernog softvera i prevara.

Jedan od prvih napada sredinom marta stigao je u obliku mejlaod strane Svetske zdravstvene organizacije, koja predlaže da pročitate prilog sa zvaničnim informacijama o tome kako se zaštititi od koronavirusa.

Klikom na datoteku ovog lažnog vlasnika, preuzeli ste skriveni instalacioni program na svoj računar koji je omogućio kriminalcima da pristupaju vašim podacima.

Kampanja za krađu identiteta jedna je od nekoliko prevara koje se odnose na koronavirus koji je nedavno objavila bezbednosna kompanija Malvarebites.

Jedna od prvih prevara vezanih za koronavirus bile su lažne poruke Svetske zdravstvene organizacije - i još uvek kruže, upozorava Federalna trgovinska komisija.

Nakon toga otvorile su se poslovične poplave, s nekoliko novih pokušaja prevara Amerikanaca. Ovo uključuje prevare sa krađom identiteta, gde mejl pokušava da vas namami na legitiman sajt koji traži od vas da se prijavite da biste videli informacije o bezbednosti koje pružaju zvaničnici Ujedinjenih nacija ili lekari iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Lažno je, naravno, i može dovesti do krađe identiteta ako unesete tražene informacije.

Postoji i „ransomvare“ vezan za koronavirus koji zaključava računarske datoteke dok žrtva ne plati lopovima da ih puste. Na ove prevare i druge ljude upućeno je upozorenje američkog generalnog tužioca Vilijama Bara 20. marta.

Ministarstvo pravde nedavno je podnelo žalbu na veb stranicu sa sedištem u Ostinu, u Teksasu, koja tvrdi da nudi komplete vakcina SZO za 4,95 dolara troškova prevoza koji se naplaćuju na njihovu kreditnu karticu. Do sada nema legitimnih vakcina protiv COVID-19, napomenuo je Ministarstvo pravde.

Još jedna prevara izgleda kao da je iz Amazona i traži od vas da se prijavite na svoj račun kako biste dobili sledeću kupovinu besplatne boce sredstva za pranje ruku. Naravno, takođe je lažna.

U vezi sa tim, Amazon je takođe uklonio preko milion proizvoda sa svog tržišta od onih koji su ili cene nepravedno ocenili ili izneli lažne tvrdnje. U međuvremenu, Beter Biznis Biro upozorava na poruke mejlove vezane za lažne lekove za coronavirus koje možete da kupite.

Ove tekstualne poruke kruže, od kojih mnoge obećavaju da će pratiti širenje koronavirusa u stvarnom vremenu, tako da možete biti upozoreni kada raste u vašoj zajednici.

Ali Android aplikacija sa kojom ste povezani ako vas preuzme, može da vas sluša , gleda vas kroz kameru pametnog telefona i ptočazi kroz svoje poruke.

(Stručnjaci za kibernetičku bezbednost kažu da je ova nova pretnja prilagođena verzija slobodno dostupnog špijunskog softvera zvana SpiMak.)

Druge tekstualne poruke tvrde da vas povezuju sa besplatnim maskama Crvenog krsta ili bankovnim depozitom od 1.000 dolara savezne vlade da bi vam pomogao u ovoj krizi.

Drugim rečima, prevaranti i hakeri sve pokušavaju kako bi vas prevarili. Federalna komisija za trgovinu SAD upravo je objavila spisak dodatnih prevara i povezanih pretnji, a sve su povezane sa COVID-19.

Ne treba vam diploma računarskih nauka da biste smanjili šanse da postanete žrtva ciber-napada ili lažne prevare vezane za koronavirus ili na neki drugi način.

Evo nekoliko saveta: razmislite pre nego što kliknete, proverite izvor, pazite na svoje bližnje, ugradite dobar softver protiv malvera i napravite jaku lozinku,kupujte na proverenim sajtovina i ne koristitite javni vaj-faj.

Kurir.rs/USA TODAY Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track