Najnovije vesti

KORONA VIRUS NIJE ZAHVATIO CEO SVET: Evo koje države nisu prijavile nijedan slučaj zaraze
Foto: EPA / Alex Cruz

pandemija

KORONA VIRUS NIJE ZAHVATIO CEO SVET: Evo koje države nisu prijavile nijedan slučaj zaraze

Planeta

Na dan 12. januara, pre manje od tri meseca, koronavirus blokirao je Kinu, ali nijedan slučaj nije bio potvrđen izvan ove zemlje. Samo dan posle, 13. januara, virus je počeo da predstavlja globalni problem sa potvrđenim slučajevima na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji. Gde još nije stigao i da li će?

Od Vuhana do Meksika, do sada je zabeleženo više od milion slučajeva zaraženih koronavirusom širom sveta. U tek 18 zemalja virus još nije uspeo da uđe.

Među 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, 18 država nisu prijavile nijedan slučaj Covida-19, prenosi BBC podatke američkog Univerziteta Džon Hopkins. To su Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Severna Koreja, Palau, Samoa, Sveti Toma i Princip, Solomonska Ostrva, Južni Sudan, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Jemen.

Međutim, stručnjaci ističu kako pojedine zemlje ne prijavljuju slučajeve, zbog čega je zabrinuta i Svetska zdravstvena organizacija. Na primer, Sjeverna Koreja tvrdi da nema nijedan slučaj, kao i Jemen koji je u razornom ratu.

Ipak, postoje zemlje do kojih virus sigurno nije došao, a to su uglavnom daleka ostrvska mesta. U vreme oštrih mera prevencije širenja virusa, takve zemlje su izvorni samoizolatori, piše BBC.

Nauru, u Tihom okeanu, udaljen je gotovo 320 kilometara od bilo kojeg mesta. Ostrvo Banaba, deo Kiribatija, najbliža je zemlja do Naurua. Najbliži grad sa aerodromom je Brizbejn, 2.500 kilometara jugozapadno.

Nauru je druga najmanja država UN-a sa nešto više od 10.000 ljudi te ujedno jedno od najmanje posećenih mesta na Zemlji. Iako se ne pojavljuje u poslednjim podacima UN-a, jedan turistički operator kaže da zemlja ima samo 160 turista godišnje.

Možda bi mnogi pomislili da nema brige za tako udaljeno mesto, zemlja s jednom bolnicom, bez respiratora i nedostatkom medicinskih sestara ne sme rizikovati pojavu Covida-19.

Politika ove zemlje je "hvatanje i zadržavanje", kaže predsednik Naurua Lionel Aingimea.

"Držimo stvari pod kotrolom na granici. Oni koji su u karantinu svakodnevno se proveravaju na simptome. Kada su neki dobili groznicu, izolovani su i testirani na Covid-19. Njihovi uzorcu su poslati u Australiju, ali svi su bili negativni na koronavirus", kazao je Aingimea.

Iako su preživeli krizu, Naurujci su mirni i pribrani, kaže predsednik. Zahvalni su drugim zemljama na pomoći, posebno Australiji i Tajvanu s kojima je Nauru u stabilnoj vezi.

I dok pokušava održati stabilnu epidemiološku situaciju u svojoj zemlji, predsednik Aingimea kaže kako se nada da će molitve njegovog naroda pomoći ostalim zemljama koje je snašla teška kriza.

Kolin Tukuitonga, stručnjak za javno zdravstvo i bivši poverenik Svetske zdravstvene organizacije, a sadašnji prodekan medicinske škole na Univerzitetu Oklandu, ističe kako mala siromašna mesta nemaju drugog načina nego da pojačaju kontrolu na granicama i kontrolišu svoje stanovnike.

"Ova mjesta nemaju snažne zdravstvene sisteme. Oni su mali, krhki, mnogi nemaju respiratore. Ako im se desi epidemija, to bi značajno smanjilo njihovu populaciju", kaže Tukuitonga.

On dodaje i kako su stanovnici ostrvskih država Tihog okeana već lošeg zdravlja.

"Mnoga od ovih mesta imaju visoku stopu dijabetesa, srčanih bolesti i bolesti grudnog koša. Sva ta stanja povezana su s težim oblikom Covida-19. Ukoliko bi došlo do teške epidemije u bilo kojoj od malih zemalja Tihog okeana, morali bi poslati svoje pacijente u inostranstvo. Ali to je mnogo lakše reći nego učiniti u vreme kada države zatvaraju svoje granice", pojašnjava Tukuitonga.

Stoga, on dodaje kako je svim ovim zemljama najbolje da ostanu na nula slučajeva koronavirusa.

Međutim, doktor Piter Mekferson, stručnjak za javno zdravstvo iz škole za tropsku medicinu u Liverpulu, ističe kako je sigurno da će virus doći u gotovo svaki dio sveta. On dodaje kako je poprilično uveren da će se Malavi izboriti s epidemijom.

Stoga, ukoliko to nisu Malavi, pitanje je koje je poslednje mesto na svetu koje bi mogao zahvatiti Covid-19.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...