Najnovije vesti

UMETNOST U BORBI PROTIV KORONE: Grafiti i skulputure opominju da virus vreba na svakom koraku, nema opuštanja!
Foto: EPA

umetnici ne miruju

UMETNOST U BORBI PROTIV KORONE: Grafiti i skulputure opominju da virus vreba na svakom koraku, nema opuštanja!

Planeta

U doba patnje koju je izazvala pandemija koronavirusa širom sveta sve vesti u svim medijim okrenute su crnim brojkama i opomenama na pridržavanje mera koje su države uvele za borbu protiv smrtonosnog virusa. Međutim, ni umetnost nije ostala gluva na situaciju i preuzela je svoj deo uloge u zajedničkoj borbi.

Tako je, na primer u Poljskoj koja je uvela obaveznu meru nošenja zaštitnih maski na ulici, dotova i svaki spomenik u javnom prostoru dobio po jednu. 

foto: EPA / Maciej Kulczynski

Najpoznatije skulpture širom Poljske nisu više samo ukras na ulicama i počast znamenitim ljudima, već i opomena da se bez zaštitne maske ne sme napolje jer se tako čuvaju ljudski životi. 

foto: EPA / Darek Delmanowicz
1 / 5 Foto: EPA / Darek Delmanowicz

Poljska nije jedina u kojoj se maske mogu videti na skulpturama. Slični prizori viđeni su i u Briselu i u Nemačkoj kao i u mnogim drugim zemljama. 

foto: EPA / OLIVIER HOSLET
1 / 3 Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ni grafiti umetnici nisu sedeli skrštenih ruku. Murali i grafitii koji opominju na ozbiljnost situacije tu su ne dozvole ljudima da olako shvate pošast koj aje zavladala svetom. 

foto: EPA / Sascha Steinbach

Među njima i onih koji su nstali u znak zahvalnosti medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji fronta u ratu protiv korone. Tako se u Nemačkoj mural sa mdicinskom sestrom zahvaljuje porukom da su one pravi superheroji, moćniji i stvarniji od onih u stripovima. 

foto: EPA / Sascha Steinbach

A Spajdermen koji je jedan od najpopularnijih superheroja takođe nosi jednu vtrstu maske koja opominje na to kako se zaraza širi. 

foto: EPA / Sascha Steinbach

I Snežana iz priče o 7 patuljaka je Uskrs provela sa maskom na licu. 

foto: EPA / Sascha Steinbach

Medicinaska sestra je na isti način viđena i u Budimpešti.  

foto: EPA / Marton Monus

Na rolni toalet papira koji je postao simbol panike na početku izbijanja pandemije stoji poruka "Širite ljubav a ne paniku" dok je u pozadini slika opasnog virusa.

foto: EPA / Sascha Steinbach

U Indiji koja je u potpunom karantinu se slika virusa krvavi zuba našla nasred kolovoza kao opomena onima koji krše zabranu kretanja da opasnost vreba sa ulice.

foto: EPA / Sanjeev Gupta
1 / 11 Foto: EPA / Etienne Laurent

Kurir.rs,  Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...