PUTIN GUBI OVAJ RAT! Evo kako je Lukašenko nadigrao šefa Kremlja i primorao RUSIJU DA POTPIŠE PREDAJU... Svi detalji
Foto: AP Photo/Darko Vojinović, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN

spor oko nafte

PUTIN GUBI OVAJ RAT! Evo kako je Lukašenko nadigrao šefa Kremlja i primorao RUSIJU DA POTPIŠE PREDAJU... Svi detalji

Planeta -

Dosta se pisalo o pregovorima Belorusije i Rusije o cenama nafte.

Belorusija je imala povoljnije cene jer je, zajedno s Rusijom, članica Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) u kome nema carina na naftu.

Rusija je nedavno “ciljano” promenila zakone i time povećala cene nafte preko ukidanja premije koja je iznosila 5 dolara po barelu nafte, zbog čega je došlo do nesuglasica. Sve se ipak završilo pristajanjem Rusije da svoju naftu ponudi po cenama koje su već bile dogovorene unutar EAEU.

“Kolaps cena i poteškoće s izvozom nafte, prisilila je Rusiju na “potpisivanja predaje” u sporu s Belorusijom”, piše ruski financijski portal Finanz.ru.

Nakon tri meseca potpune obustave, isporuka nafte beloruskim rafinerijama sirove nafte, a nakon pretnje predsednika Aleksandra Lukašenka da će pronaći alternativnu, ponovo je pokrenuta, javlja press služba Vlade Ruske Federacija.

Prema beloruskoj strani, zemlja je u 2019. godini izgubila oko 330 miliona dolara, a za razdoblje od 2019. do 2024. gubici bi mogli da pređu 10 milijardi dolara. Minsk je insistirao na reviziji cene nafte za beloruske pogone kako bi se kompenzovala korist od usluga rafinerije.

Moskva je sa svoje strane pokušala cenom nafte da ostvari dublju integraciju. U junu prošle godine ministar finansija Anton Siluanov objasnio je: „Naš je stav da bi trebalo da donesemo sveobuhvatnu odluku koja će se odnositi na viziju naše dalje integracije.”

“Kremlj nudi Belorusiji jeftinu naftu i gas za gubitak suvereniteta i ulazak u jedinstvenu državu”, izjavio je u februaru Lukašenko, nakon još jednog kruga pregovora s Ruskom Federacijom, i dodao da “ni beloruski, ni ruski narod nikada neće hteti da krenuti tim putem…Oni uzimaju integraciju za preuzimanje Belorusije…ovo nije integracija, već inkorporacija, koju Minsk nikada neće učiniti.”

Početkom aprila 2020. godine, ruska kompanija Transneft ipak je započela isporuke nafte beloruskim rafinerijama, rekao je za Interfax Igor Demin.

Rosneft je prošle nedelje saopštio da je potpisao ugovore o nafti sa beloruskim rafinerijama pod ranije navedenim uslovima – s premijom od 5 dolara po toni. Dakle ne radi se o ceni nafte po barelu, nego o premiji koja vredi i koja štiti Evroazijski ekonomski savez. Sve u svemu, ruske kompanije prijavile su se u aprilu za isporuku nafte Belorusiji u iznosu od oko milion tona.

Belorusija će prestati da plaća premijsku cenu ruskim kompanijama u aprilu, a pitanje će biti rešeno međudržavnim transferima, izjavio je ranije beloruski premijer Sergej Rumas.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track