NAUČNICI OTKRILI NA KOJI NAČIN SE MOŽE UNIŠTITI KORONA VIRUS: Izveli su niz eksperimenata, evo šta su otkrili
Foto: Profimedia

koliki uticaj imaju više temperature

NAUČNICI OTKRILI NA KOJI NAČIN SE MOŽE UNIŠTITI KORONA VIRUS: Izveli su niz eksperimenata, evo šta su otkrili

Planeta -

Osim lečenja i pronalaska vakcine, koronavirus je podstakao naučnike da istraže sve načine na koji može da se uništi. Grupa francuskih naučnika, sa Odeljenja za nove virusne bolesti Univerziteta iz Marseja, uradila je nekoliko različitih studija.

Reč je o studiji koja još nije nezavisno proverena, pa se zato za sada nije našla u naučnim časopisima.

Kako se odvijalo istraživanje francuskih naučnika?

Oni su visoke i niske koncentracije COVID–19 izložili različitim temperaturama u laboratoriji.

Ispostavilo se da virus na temperaturi od 60 stepeni može da preživi sat vremena dok je temperatura koja ga je odmah uništavala bila vrlo visokih 92 stepena.

Za istraživanje je korišćena ćelija afričkog zelenog majmuna (ćelija njegove jetre je zaražena virusom za potrebe istraživanja) koji živi u Sudanu i Etiopiji i čije se ćelije često koriste u studijama kao zamena za ljudske. Pokazalo se da virus na temperaturi od 92 stepena može da izdrži 15 minuta.

foto: Shutterstock

Tokom istraživanja čiji su rezultati, kako su rekli francuski naučnici, konzistentni sa ranijim studijama o SARS-u i MERS-u, uočena je razlika u koncentraciji virusa koja na uništenje deluje na sledeći način: ako ga je u uzorku bilo više, ostao bi zarazan, ako ga je bilo manje, uništio bi se u potpunosti. Ipak, niže koncentracije virusa prisutne su kod većine zaraženih pa se smatra da su za deaktivaciju dovoljne i niže temperature. Više koncentracije zahtevaju višu temperaturu.

"Ova studija treba da posluži za odabir adekvatnog protokola za deaktivaciju kako bi se sprečila izloženost laboratorijskog osoblja koje je u direktnom i nedirektnom kontaktu sa virusom SARS", istaknuto je u studiji.

Naučnici sa Univerziteta Tsingua i Beihang u Pekingu su krajem marta ove godine istakli da bi povišena temperatura i vlažnost vazduha mogli da zaustave širenje virusa.

Njihova istraživanja su pokazala da će toplije vreme usporiti širenje zaraze, ali da taj faktor nije dovoljan kako bi se pandemija zaustavila i samim tim stopirao broj obolelih. Ipak, studija donosi nadu, a stručnjaci iz Kine su poručili da virus ne može da preživi na temperaturi od 30 stepeni, kao i da porast temperature za jedan stepen, odnosno, povećanje vlage za 1 odsto smanjuje širenje zaraze. Kineski stručnjaci su kao važan faktor u sprečavanju širenja zaraze izdvojili i izolaciju. Kina je početkom ovog meseca proglasila kraj epidemije.

Kurir.rs/Azra.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track