MEDVEDEV IZNEO SVOJE PROGNOZE: Svet neće biti isti posle pandemije, a ovih 5 zemalja će doneti VAŽNE ODLUKE
Foto: Profimedia

predviđanje

MEDVEDEV IZNEO SVOJE PROGNOZE: Svet neće biti isti posle pandemije, a ovih 5 zemalja će doneti VAŽNE ODLUKE

Planeta -

"Demokratija će, bez sumnje, opstati, ali to će biti demokratija koja je prošla kroz iskušenje pandemije. S obzirom na to da će i svet nakon pandemije biti donekle drugačiji, promeniće se i naše predstave o demokratiji", smatra zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

"To nije nešto što je jednom i zauvek dato, nisu to samo klasični kanoni, to je nekakav razvoj. Politikolozima i pravnicima predstoji mnogo posla u sagledavanju posledica ove pandemije. Sada je, ipak, najvažnije da se ona savlada", naglasio je bivši ruski premijer.

Prema njegovom mišljenju, mala je mogućnost da će se svet u narednih nekoliko godina vratiti na princip aktivnog globalizma.

"Turizam će se u nekom trenutku, verovatno, obnoviti, ali ne verujem da će do leta biti obnovljen i Šengenski sporazum", rekao je Medvedev i dodao da će sveopšta izolacija, ipak, podstaći i razvoj novih vidova biznisa i komunikacije.

foto: EPA / SERGEI CHIRIKOV

Odgovarajući na pitanje RIA novosti da li treba strahovati od toga da bi ova pandemija mogla biti iskorišćena kao osnova za scenario nekog budućeg biološkog rata, Medvedev je istakao da situacija u kojoj se danas nalazi čovečanstvo upozorava na to koliko je neophodna međunarodna saradnja u suzbijanju biološkog oružja.

„Treba se setiti da smo mi ipak razumeli opasnost od korišćenja biološkog oružja i nekontrolisanog širenja epidemije – imam u vidu i čovečanstvo i, naravno, Rusku Federaciju. To je konvencija o zabrani biološkog oružja. Mi smo je potpisali, Sjedinjene Američke Države takođe, mada su u jednom trenutku prestale da dozvoljavaju provere na tu temu. Čini mi se da je ovo što se dogodilo dodatni razlog da razmislimo o tome da nam je u ovoj sferi neophodna veća transparentnost“, rekao je Medvedev.

foto: EPA / Jim Lo Scalzo

On je podsetio da se u blizini Rusije nalaze biološke laboratorije, poput Lugare u Gruziji, za koju američki partneri tvrde da je podignuta upravo da bi se sprečio biološki rat.

„Mi, međutim, ne znamo šta je tamo. Ne znamo kakva se tamo istraživanja obavljaju. I upravo to i stvara ideje, ili, da tako kažemo, dovodi do scenarija prema kojem je sve ovo veštački stvoreno. Potrebno je da poštujemo konvencije, potrebno je da budemo u okvirima međunarodnog prava. Apsolutno sam uveren da će posle ove pandemije čovečanstvo biti primorano da menja međunarodnu pravnu bazu da bismo bili uvereni da niko ništa neće učiniti“, rekao je Medvedev.

Sastanak „petorke“ očigledno neophodan

Podsetivši na to da su predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, nekoliko puta razgovarali telefonom od početka pandemije, Medvedev je naglasio da je apsolutno uveren u to da je ideja o sastajanju „petorke“ produktivna.

foto: EPA / Stefani Reynolds / POOL

Ruski predsednik je na petom Svetskom forumu sećanja na Holokaust u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država-stalnih članica SB UN (Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velike Britanije).

„I sada, koliko znam, ministarstva inostranih poslova naših zemalja rade na tome, pitanje je samo kada to učiniti i u kakvoj formi. Ali takav susret je očigledno neophodan“, naglasio je Medvedev.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti je podsetio da je Rusija predložila da se ukinu sankcije svim državama, kako bi im se pomoglo u borbi protiv širenja zaraze virusom korona.

„To se nije ticalo nas. Sankcije, naravno, nikome ne pomažu, ali mi nismo govorili o sebi. Nekako smo naučili da živimo s ovim sankcijama, čak i da se razvijamo. Govorili smo o zemljama koje su priterane uza zid, mislim na Venecuelu, na Iran. Kažu nam, međutim, da sankcije treba da ostanu na snazi. Šta to znači? Samo jedno: ’Neka strada narod, jer ima loše rukovodioce. Zato im nećemo ukidati sankcije, a ljudima će biti kako bude‘. Čini mi se da je to apsolutno nemoralno, neodgovorno gledište. I od toga treba da se udaljimo“, rekao je Medvedev.

Na pitanje da li Rusija, pomažući Italiji i drugim zemljama, očekuje, pored ostalog, ukidanje sankcija, Medvedev je odgovorio da Moskva ne računa ni na kakvo ublažavanje ograničavajućih mera.

„To je prosto smešno. Niko nikada nije govorio o tome, verujte mi, ni u kakvim razgovorima, ni na jednom nivou. Nisu postavljani nikakvi uslovi. To je humanitarna pomoć u najčistijem obliku. A oni koji govore nešto drugo, prosto su nečasni, pokušavaju da dostignu svoje političke ciljeve, ili lažu bez ustezanja. To nam nije potrebno. Već smo se prilagodili životu u ovim uslovima. Ničeg dobrog u tome nema, ali nema ni tragedije“, rekao je Medvedev.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track