DA LI STE VIDELI NA NEBU ČUDNE SVETLEĆE OBJEKTE: Biće ih i večeras, a deo su milijarderovog velikog plana! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

neverovatan projekat

DA LI STE VIDELI NA NEBU ČUDNE SVETLEĆE OBJEKTE: Biće ih i večeras, a deo su milijarderovog velikog plana! (VIDEO)

Planeta -

Širom regiona na nebu su mogle tokom prethodne noći da se vide čude svetleće pojave koje su građane prilično zaintrigirale.

Iako je sve ličilo na scene iz filmova sa vanzemaljcima, radi se o satelitima iz grupe Starlink koje ćete moći da vidite i večeras na nebu u 20.15 sati, a kretaće se u smeru jug-sever.

Američka svemirska kompanija "Spejs eks", milijardera Ilona Maska, lansirala je 18. marta šestu grupu od 60 satelita koji se trenutno nalaze na visini od oko 280 kilometara iznad tla i polako se penju ka krajnjem odredištu, to jest na visinu od 550 kilometara gde se već nalaze prethodno lansirani sateliti.

"Spejs eks" je od 24. maja prošle do 18. marta ove godine na raketama Falkon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita. Pet od njih nije uspelo da dostigne zadatu visinu, pa se u orbiti oko Zemlje trenutno nalazi 355 Starlinkovih satelita.

Pošto su i dalje relativno nisko mogu se videti golim okom, čak i u sumrak.

Sateliti se pomoću jonskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 kilometara na sat.

Takođe, kada dođu na ciljnu orbitu neće biti "u voziću" kao sada, već će biti ravnomerno raspoređeni oko naše planete.

Starlink je buduća konstelacija od 12.000 satelita koja bi trebalo našoj planeti da pruži globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom do kraja 2027. godine. Mask se nada kako će dobiti dozvolu da poveća broj satelita na 30.000.

Putanju i trenutnu poziciju Starlink satelita možete pratiti na ovom linku.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track