OVO NIKAD NIJE VIĐENO U JERUSALIMU: Monaštvo sa maskama i rukavicama, hram prazan, ali opet se dogodilo čudo (VIDEO)
Foto: EPA/Youtube

silazak blagodatnog ognja

OVO NIKAD NIJE VIĐENO U JERUSALIMU: Monaštvo sa maskama i rukavicama, hram prazan, ali opet se dogodilo čudo (VIDEO)

Planeta -

Zbog pandemije koronavirusa, ceremonija silaska Blagodatnog ognja u Jerusalimu prvi put je održana bez prisustva vernika.

Ovakve scene nikada nisu viđene u Jerusalimu na Veliku subotu. monaštvo je nosilo zaštitne maske i rukavice, a Crkvi Svetog groba nije bilo nikoga osim njih.

Grčki pravoslavni patrijarh jerusalimski, Teofil treći, nije nosio masku, a ubrzo je izašao iz crkve sa upaljenim svećama.

Silazak Blagodatnog ognja smatra se jednim od najvećih čuda, a pojavljuje se u Isusovoj grobnici svake godine na Veliku subotu u 2 popodne. Kada se u crkvi nalaze hiljade vernika, oni brzo među sobom prenose plamen dok se ceo hram ne osvetli.

1 / 7 Foto: EPA/ATEF SAFADI

Nakon ceremonije silaska Blagodatnog ognja, plamen se prethodnih godina avionom prenosio u druge pravoslavne zemlje - Grčku, Rusiju, Ukrajinu, Srbiju, Bugarsku, Gruziju i Rumuniju. što se ove godine zbog pandemije neće desiti.

Tako i Uskrs ove godine oko 260 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta dočekuje Uskrs u atmosferi, koju su obeležile restriktivne mere uvedene zbog pandemije korona virusa.

foto: EPA/ATEF SAFADI

"U svom životu nikada nisam video ovako nešto. Prolazili smo i kroz ratove, a crkve su uvek bile otvorene", rekao je episkop Jeroteos, portparol Grčke pravoslavne crkve, koja se inače potpuno saglasila sa preventivnim merama države.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track