KANADA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA: Penzionisani lekari i sestre pozvani da pomognu, strahuje se od nestašice hrane
Foto: Profimedia

pandemija

KANADA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA: Penzionisani lekari i sestre pozvani da pomognu, strahuje se od nestašice hrane

Planeta -

U Kanadi je registrovano ukupno 36. 670 građana zaraženih korona virusom, a 1.680 je do sada podleglo bolesti covid19.

Kvebek je i dalje epicentar sa 19. 319 slučajeva oboljevanja.

Peminulih u toj pokrajini je 939, a čak 60 odsto su bili štićenici domova za stare i dugotrajnu negu.

Premijer Fransoa Lego zatrazio je pomoć vojske i pozvao penzionisane medicinske sestre i lekare specijaliste da pomognu u domovima za stare.

U bolnicama su odložene sve hitne medicinske procedure u naredne dve nedelje, kako bi više medicinskih radnika moglo da radi puno radno vreme u domovima za stare i za dugotrajno zbrinjavanje.

foto: EPA / Andre Pichette

NEMA PANIKE, ALI MOGUĆA NESTAŠICA HRANE

Kanadska poljoprivredna federacija ukazala je da ne se ne može isključiti nestašica hrane zbog pandemije COVID-19 i traži od Otave da formira krizni fond za poljoprivrednike.

"Ne želimo paniku, ali bi, istovremeno, bilo neodgovorno da ne podignemo uzbunu da bi se skrenula pažnja na stvarnost sa kojom se danas suočavaju kanadski poljoprivrednici", rekla je juče predsednica Fondacije Meri Robinson u saopštenju za javnost.

Iako je pozdravila dosadašnju podršku savezne vlade ovom sektoru, Meri Robinson smatrala da to nije dovoljno i predlaže krizni fond za poljoprivrednike kojima bi bila dostupna sredstva za pokrivanje dodatnih troškova zbog pandemije.

foto: Profimedia

Zbog strogih karantina za strane radnike i ograničenja putovanja, epidemija COVID-19 zaista je smanjila radnu snagu u poljoprivrednom sektoru.

Svake godine, naime, kanadska poljoprivreda upošljava oko 60. 000 privremenih stranih radnika. Kada su zatvorene granice zemlje, 21. marta, tim radnicima je onemogućen dolazak.

U međuvremenus su izuzeti od zabrane ulaska, ali je neizvesno koliko će ih doći ove sezone.

Poljoprivredna Federacija ne krije zebnju i kaže: "Ako kao nacija ne odgovorimo odmah na ove rastuće izazove, kanadski potrošači mogli bi se suočiti sa sve manje hrane u svojim prodavnicama i po sve većim cenama".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track