STRAH I TREPET ZA NEPRIJATELJE RUSIJE! Najsavremeniji sistem odbrane koji će ŠTITITI MOSKVU čak i od NAPADA IZ SVEMIRA!
Foto: Printscreen

u toku testoranje

STRAH I TREPET ZA NEPRIJATELJE RUSIJE! Najsavremeniji sistem odbrane koji će ŠTITITI MOSKVU čak i od NAPADA IZ SVEMIRA!

Planeta -

Ruska odbrana trenutno testira najsavremeniji protivraketni sistem koji će štititi glavni grad od svih vrsta pretnji, uključujući i one iz svemira, izjavio je vojni stručnjak Viktor Murakovski.

Namenjen da zameni protivraketni sistem A-135, novi A-235 Nudol sistem danas prolazi testove stvarajući veliku brigu ​​Sjedinjenim Državama, koje smatraju da novi kompleks može ozbiljno ograničiti kapacitete njihovih svemirskih snaga.

Iako nove rakete mogu da deluju u zoni niske Zemljine orbite, njihov glavni cilj ostaje zaštita moskovske regije, tvrdi urednik ruskog časopisa.

Vojni stručnjak kaže da se ne radi o novoj vrsti naoružanja, već samo o moderniziranoj verziji prethodnog sistema A-135 Amur koji je stavljen u upotrebu 1995. godine.

“Ne planiramo da gradimo sistem protivraketne odbrane koji bi pokrivao celu zemlju. Još je reč o odbrani Moskve i centralne ekonomske regije od interkontinentalnih balističkih projektila, onih sa srednjim dometom i drugih prijetnji. Ne treba nam nova vrsta naoružanja. Koristićemo modernizovanu i opsežno modifikovanu verziju A-135”

Podsećanja radi, potonji je u potpunosti automatizovan: otkrivanje ciljeva, zaključavanje cilja, dobijanje autorizacije za lansiranje i ispaljivanje. A-135 takođe može razlikovati bojevu glavu od mamca, koje trenutno poseduju sve interkontinentalne rakete.

Nudol, jedan od najtajnijih projekata ruske odbrambene industrije, prolazi testiranje od 2014. godine. Ukupno je izvedeno deset lansiranja, prema informacijama dostupnim iz javnih izvora.

Poznato je da kompleks može pogoditi ciljeve na udaljenosti od oko 1.500 kilometara. Brzina njegove rakete može da dosegne 10 puta veću od brzine zvuka (10 maha). Dakle, to je hiperzvučni raketni sistem.

Posebnost novog projektila leži u činjenici da neće nositi nijednu bojevu glavu, već će uništiti cilj svojom kinetičkom energijom. Drugim rečima, neprijateljska raketa bite uništena nakon sudara hiperzvučnom brzinom. Zapravo, primeniti nuklearnu bojevu glavu, kakvu ima A-135, znači rizikovati pokretanje nuklearnog rata. Nudol će sprečiti takav rizik.

“Osim toga, sistem može da funkcioniše izvan atmosfere, a to je da cilja satelite koji se nalaze u niskoj zemaljskoj orbiti. Važna činjenica za Rusiju, zabrinuta zbog namera Vašingtona da svoje novo naoružanje razmesti u svemir. Nudol može sprečiti takve pretnje“, dodaje Viktor.

Takođe, A-235 se odlikuje svojom pokretljivošću: lansirne rakete postavljaju se na terenska vozila, omogućujući im brzo i tajno premeštanje do željenog područja.

Činjenica je da SAD imaju ambiciju da stvore brzi sistem planetarnih udara. Mobilni lanser, za razliku od stacionarnih lansera koji trenutno deluju u sistemu A-135, omogućiće promenu položaja i uklanjanje projektila iz područja udara.

General Džon Rajmond, šef američke svemirske komande, nedavno je optužio Rusiju da je 15. aprila testirala protvisatelitsku raketu. Nakon ove izjave, ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov rekao je da je najverovatnije reč o testu rakete A-235 Nudol.

Stručnjak je naglasio da se slična ispitivanja još sprovode prema planu i da je Moskva redovno obaveštavala Sjedinjene Države o balističkim ispitivanjima kako bi se izbjeglo lažno aktiviranje sistema za upozorenje od projektila. Takođe je smatrao provokativnim što je Vašington nazvao novi kompleks “protivsatelitskim oružjem”.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track