I DALJE SE SVI PITAJU GDE JE KIM DŽONG-UN: Oglasio se i njegov partijski list, a evo gde je viđen poslednji put
Foto: AP / KCNA

misterija severnokorejskog vođe

I DALJE SE SVI PITAJU GDE JE KIM DŽONG-UN: Oglasio se i njegov partijski list, a evo gde je viđen poslednji put

Planeta -

Kako se vođa Severne Koreje, Kim Džong-un, nije danima pojavljivao u javnosti i nije slao službena saopštenja, počele su da kruže glasine o njegovom zdravstvenom stanju.

Stigao je na vlast nakon smrti svog oca 2011. godine, nema jasnog naslednika i pitanje je ko bi vodio naciju prepunu nuklearnog oružja u slučaju njegove smrti.

Spekulacije oko njegovog stanja uključuju i teoriju da se kontroverzni vođa izolovao u strahu od koronavirusa, a neki misle da pati od ozbiljne bolesti.

Južnokorejski zvaničnik: Kim Džong-un je živ i dobro je

Savetnik za spoljnu politiku južnokorejskog predsednika Mun Džae-in tvrdi kako je Kim u odmaralištu na severnokorejskoj obali.

"Naš stav je čvrst, Kim Džong-un je živ i dobro je. Nalazi se u oblasti Vonsana od 13. aprila, a dosad nisu otkriveni nikakvi sumnjivi pokreti", rekao je.

foto: EPA / KCNA

U međuvremenu je uočen Kimov voz u Vonsanu. Navodno, bio je parkiran na rezervisanom mestu za Kima i njegovu porodicu 21. i 23. aprila.

Oglasio se partijski list

Danas je Rodong Sinmun, partijsko glasilo, objavio da je Kim poslao pismo u kojem je pohvalio građevinske radnike na jednom od partijski važnih projekata.

Ali nisu objavili ni fotografije ni snimke Kim Džong-una.

foto: Profimedia

Gde je poslednji put viđen?

Državni mediji Severne Koreje su o Kimovoj lokaciji poslednji put izveštavali 11. aprila kada je Kim presedao sastankom. Četiri dana kasnije nije ga bilo na godišnjici rođenja osnivača Severne Koreje, njegovog dede Kim Il-sunga.

Čeong Seong-čang, direktor centra za studije o Severnoj Koreji na Sedžong Institutu u Južnoj Koreji, rekao je da je njegovo nepojavljivanje na takvom događaju bilo nezamislivo i nešto najbliže blasfemiji u toj državi.

foto: Profimedia

Zvanična saopštenja Severne Koreje nisu spominjala Kima poslednjih dana, dok državni mediji još nisu objavili njegove fotografije 14. aprila kada je nadgledao testiranje raketnog sisetma što je čest slučaj.

Podsetimo, danima su kružili navodi da je Kim imao tešku operaciju srca i da je u životnoj opasnosti.

Južna Koreja i još nekoliko drugih zemalja odbacile su takve navode, dodajući da nisu primećeni posebni znaci iz Severne Koreje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track