MOGLO BI DA POSTOJI I 30 SOJEVA KORONE, A OVI SU NAJOPASNIJI: Evo šta su još otkrili kineski naučnici
Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

novo istraživanje

MOGLO BI DA POSTOJI I 30 SOJEVA KORONE, A OVI SU NAJOPASNIJI: Evo šta su još otkrili kineski naučnici

Planeta -

Novo kinesko istraživanje pokazuje da bi moglo da postoji čak 30 sojeva korona virusa, a neki od njih mogli bi da stvaraju i do 270 puta veće količine virusa, što znači da su značajno opasniji.

To istraživanje sprovedeno je na univerzitetu Džeđang, a njime su otkrivene desetine mutacija, od kojih 19 nikada ranije nije viđeno. Naime, stručnjaci od početka pandemije Kovida-19 upozoravaju na nepredvidivost virusa i mogućnosti za mutacije za koje se samo pretpostavlja da mogu da se dogode, a upravo od mutacija zavisi mogućnost brzog pronalaska leka ili vakcine.

Neke od mutacija pojačale su sposobnost virusa da uđe u ćeliju, a druge pomažu virusu da se brže razmnožava. Najopasnije mutacije zabeležene su u Kini. Slabiji nizovi ovog virusa, kažu, zabeleženi su u Americi.

foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Postoji, kažu naučnici, tip A, što je originalan virus koji je skočio sa šišmiša na ljude. Taj tip nije bio najčešći u Kini, što je mnoge zaprepastilo. Kinom je, kažu naučnici, najviše harao tip B.

Tip A je za sada najdominantniji u Australiji i Americi. Dve trećine testiranih Amerikanaca obolelo je od virusa tipa A. Dr Piter Forster kaže da u Engleskoj uglavnom hara tip B, i da je tamo tri četvrtine ukupno testiranih pacijenata obolelo baš od tog tipa virusa. Pored toga, i Švajcarskom, Nemačkom, Francuskom, Belgijom i Holandijom dominira tip B virusa.

Tip C se razvio od tipa B i došao je u Evropu preko Singapura, kažu naučnici. Tip C je pogodio i Italiju.

Naučnici veruju da virus SARS-CoV-2 konstantno mutira kako bi se prilagodio različitim imunim sistemima. Ono što su do sada zaključili je da je Amerika pogođena najslabijim tipom virusa, dok je onaj jači i smrtonosniji zadesio Evropu.

Naučnici napominju i da blaža mutacija ne znači ujedno i niži rizik za smrtnost, navodeći primere dvoje pacijenata koji su se teško razboleli slabijim sojem virusa. Uz to, sigurno je da će agresivnija mutacija učiniti više štete kod većeg broja pacijenata.

Kurir.rs/Novosti.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track