KIM GORI OD KORONE: Evo kako su građani Severne Koreje reagovali na vest o njegovoj smrti!
Foto: EPA-EFE/KCNA

tuga

KIM GORI OD KORONE: Evo kako su građani Severne Koreje reagovali na vest o njegovoj smrti!

Planeta -

Glasine o tome da je lider Severne Koreje Kim Džong-una preminuo izazvale su paniku potrošača u toj zemlji koji su, u strahu od građanskog rata ili nemira u slučaju njegove smrti, ovih dana praznili rafove prodavnica.

Najosnovnijih potrepština u radnjama u prestonici Pjongjangu više nema, vlada nestašica luksuzne robe poput alkohola i elektronike, a prvo je ponestalo uvoznih artikala, piše Vašington post, a prenosi Tanjug.

Helikopteri lete nisko nad Pjongjangom, rekli su izvori za "Vašington post", a železnički saobraćaj unutar Severne Koreje i preko granice na severu Kine je poremećen.

Do svega je došlo nakon glasina da je Kim Džong Un preminuo posle operacije srca - u državnim medijima nije bilo vesti o njemu od 11. aprila, a navodno je operisan narednog dana.

Prema nekim ranijim izveštajima, on se posle operacije nalazi u vegetativnom stanju, dok je, prema drugim, mrtav.

Ako se pokaže da je sa Kimom sve u redu, teško da će to biti prvi put da su izveštaji o smrti severnokorejskog lidera bili znatno preuveličeni.

Japanske i južnokorejske novine više puta su "ubijale" njegovog dedu, Kim Il Sunga i njegovog oca, Kim Džong-Ila tokom godina pre nego što je bilo koji čovek zaista umro.

I sam Kim Džong-un je 2014. godine bio prerano proglašen mrtvim, nakon što ga šest nedelja nije bilo u javnosti.

Međutim, prema navodima državnih medija, Kim je navodno danas i juče uputio posebne izraze zahvalnosti građevinskim radnicima angažovanim na velikim projektima.

Kako je preneo "Skaj njuz", Mun Čang-in, glavni savetnik južnokorejskog predsednika Mun Džej-ina, jedan je od onih koji tvrde da je Kim živ.

Kurir.rs/Blic Foto: EPA-EFE/KCNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track