TEORETIČARI ZAVERE IZGUBILI KOMPAS: Upadaju u korona bolnice sa samo jednom PAKLENOM NAMEROM (VIDEO)
Foto: EPA / Ciro Fusco, Shutterstock

ludilo

TEORETIČARI ZAVERE IZGUBILI KOMPAS: Upadaju u korona bolnice sa samo jednom PAKLENOM NAMEROM (VIDEO)

Planeta -

Pandemija Covid-19 zarazila je preko 2,5 miliona ljudi širom sveta i rezultirala smrću najmanje 192.000 ljudi, a samo u Sjedinjenim Državama njih je bilo preko 50.000.

Preduzete su mere predostrožnosti da se ograniče broj umrlih, što je potaknulo teorije zavere.

Haštag #FilmIourHospital nedavno je bio aktuelna tema na Tviteru, a ciljao je na bolnice i medicinsko osoblje. Svrha hashtaga bila je da pokaže da su bolnice zapravo prazne, a mediji su preuveličali ozbiljnost pandemije. Ličnosti na Tvitteru pozvale su svoje sledbenike da snimaju čekaonice i parkirališta bolnica kako bi dokazali da su prazni.

Ne treba ni pominjati da je zavera lažna. Ako se neke bolnice čine manje zauzetim, to je verovatno zato što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i druge medicinske ustanove savetovale bolnice da odlože medicinske procedure koje nisu hitne.

Kanadski istraživači istražili su kako se hashtag proširio na društvenim medijima, prikupivši više od 100.000 javnih tviteraša #FilmIourHospital od 28. marta, odmah nakon što se epicentar pandemije preselio iz Evrope u Sjedinjene Države, a severnoamerička je država postala vodeći u globalu po broju novih slučajeva.

„Naša analiza sugeriše da, iako je kampanja #FilmIourHospital na Tvitteru puna zabludnih i lažnih tvrdnji COVID-19, većina aktivnih i uticajnih naloga iza nje ne izgleda automatski“, napisali su istraživači u postu o Razgovoru o njihovom radu. "Međutim, našli smo znakove ad hok koordinacije među konzervativnim internet korisnicima i krajnje desnim grupama koje su pokušale da preuzmu neutemeljenu teoriju zavere i pretvori je u oružje protiv svojih političkih protivnika."

Dok je većina sadržaja šerovana sa malih naloga, tim je utvrdio da ih je širilo nekoliko konzervativnih političara i krajnje desnih političkih aktivista sa desetinama hiljada sledbenika. Dok se o onlajn reakciji Trampove administracije pandemiji razgovaralo putem interneta, neki pro-Trampovi nalozi promovisali su ovu zaveru pre nego što je ona ponovo došla u žižu javnosti.

Tim je stvorio veb stranicu pod nazivom COVID-19 Portal za dezinformacije sa resursima koji proveravaju činjenice i koji otklanjaju lažne i pogrešne tvrdnje o virusu i pandemiji.

Kurir.rs/IFL Science Foto: Epa/ Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track