TRAMP KINI ISPOSTAVLJA RAČUN: Za pandemiju će platiti 160 milijardi dolara!
Foto: AP/Evan Vucci

zna krivca za pandemiju

TRAMP KINI ISPOSTAVLJA RAČUN: Za pandemiju će platiti 160 milijardi dolara!

Planeta -

Američke obaveštajne službe istražuju da li je virus kreiran u laboratoriji
u Vuhanu, odakle je krenulo nekontrolisano širenje

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da namerava Kini da ispostavi račun veći od 160 milijardi dolara zbog štete koju je pandemija koronavirusa učinila američkoj ekonomiji.

Nepotrebne smrti

U obraćanju novinarima u Beloj kući Tramp je ponovo optužio Kinu da nije učinila sve što je mogla kako bi se sprečilo širenje virusa, koji je prema poslednjim podacima samo u SAD usmrtio više od 60.000 ljudi i zarazio više od milion ljudi.

- Virus je mogao da bude brzo zaustavljen i ne bi se proširio u celom svetu. Toliko nepotrebnih smrti je bilo. Izgleda da je neko odlučio da ne zaustavi pandemiju i sada ceo svet pati zbog toga. Još nismo utvrdili koliko tačno iznosi račun, radi se o mnogo novca - rekao je Tramp, uz procenu da je pandemija koštala više od 160 milijardi dolara.

foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Potiče iz laboratorije

Tramp je potvrdio da njegova administracija sprovodi „ozbiljne istrage“ o tome šta se dogodilo. - Sprovodimo veoma ozbiljne istrage. Nismo srećni zbog postupanja Kine - dodao je on.

Magazin Njuzvik prenosi da su obaveštajne službe SAD u izveštaju od 27. marta revidirale svoju procenu iz januara u kojoj se navodi da je do izbijanja pandemije koronavirusa verovatno došlo prirodnim putem i da se sada u istom tvrdi kako postoji mogućnost da je do pandemije došlo slučajno zbog bezbednosnih propusta u laboratoriji u centralnom kineskom gradu Vuhanu, gde je patogen prvi put identifikovan krajem prošle godine.

U poverljivom izveštaju pod nazivom „Kina: Poreklo kovida-19 ostaje nepoznato“ isključuje se mogućnost da je virus genetski modifikovan i namerno pušten kao biološko oružje.

Kurir.rs

Foto: AP/Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track