BEZ STRAHA OD KORONE NA PREGLED: Francuzi ne moraju da vide doktora da bi dobili dijagnozu! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

inventivno

BEZ STRAHA OD KORONE NA PREGLED: Francuzi ne moraju da vide doktora da bi dobili dijagnozu! (VIDEO)

Planeta -

Za svakoga ko ne ide kod svog lekara jer se plaši da će se zaraziri novim korona virusom dok je u čekaonici, francuski pronalazač ima rešenje - automatizovanu minijaturnu ordinaciju lekara.

Pacijent ulazi u kabinu veličine veće garderobe, sedi i razgovara sa stvarnim lekarom preko video veze, dok pomoću senzora u kabini meri temperaturu ili proverava krvni pritisak, nivo zasičhenosti kiseonikom, i otkucaja srca, prenosi Rojters.

Ova naprava je na tržištu poslednje tri godine, ali došlo je do porasta interesovanja od izbijanja pandemije korona virusa, navodi H4D, francuska kompanija koja je napravila uređaj.

Za razliku od virtuelne medicinske konsultacije, sprovedene preko aplikacije za pametne telefone ili ekrana računara, automatizovana kabina ide korak dalje, pružajući standardna klinička merenja vitalnih znakova pacijenta koji se u realnom vremenu prenose lekaru na drugom kraju video veze.

Na kraju konsultacije kabina pacijentu takođe štampa rezime njihovog pregleda.

Frenk Bodino, lekar koji se bavi obukom i izvršni direktor H4D, rekao je da su neke kabine postavljene u francuskim bolnicama koje primaju pacijente sa simptomima Kovid-19.

Automatizovani video tutorial govori pacijentu kako da izmeri vitalne znake, tako da kad dođe do lekara, taj deo postupka je već završen, rekao je Bodino za Reuters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja