DA LI ĆE SE KORONA VRATITI?MISTERIJA JE REŠENA: Naučnici otkrili - za sve su krivi fragmenti virusa!
Foto: Profimedia

jasno

DA LI ĆE SE KORONA VRATITI?MISTERIJA JE REŠENA: Naučnici otkrili - za sve su krivi fragmenti virusa!

Planeta -

Južnokorejski zdravstveni stručnjaci saopštili su danas da su pacijenti oporavljeni od Covid-19 ponovo testirani na pozitivan način, najverovatnije na tragove fragmenata neaktivnog virusa u njihovim ćelijama, javila je novinska agencija Jonhap.

Ono što zanima ceo svet, a još nije potvrđeno, jeste da li osoba razvija imunitet nakon što pati od bolesti izazvane novim koronavirusom. Kako je danas poznato da postoje slučajevi koji su se nakon nekog vremena ponovo pokazali pozitivnim, logično je da se stručnjaci plaše „najgoreg scenarija“.

Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da u zemlji ima ukupno 277 slučajeva oporavljenih pacijenata koji su ponovo pozitivno testirani. Ali to, tvrde oni, nisu zato što nisu razvili imunitet ili ponovo ugovorili koronavirus, već zbog fragmenata virusa koji su ostali.

U takvim slučajevima, naime, u telu pacijenta nema živog virusa, tvrde oni koji opovrgavaju navode da je moglo doći do recidiva. Naprotiv, testovi su registrovali ostatke stare infekcije.

"Fragmenti virusa RNA mogu postojati u ćelijama čak i ako je virus neaktivan. Testovi onih koji su ponovo testirali pozitivnost imaju verovatnije da su pokupili neke od informacija o ubijenim", navodi se u saopštenju kompanije Jonhap.

Oh Mioung-don, prvi čovek stručnog komiteta, ponovno testiranje je pripisao "tehničkim ograničenjima PCR testova".

Dodao je da je nemoguće da se virus reaktivira bez da izazove hroničnu infekciju.

"Virus koji izaziva Covid-19 razlikuje se od HIV-a i hepatitisa B, pri čemu virus ostaje dominantan u jezgrama ćelija domaćina i izaziva hroničnu infekciju. Koronavirus ne ulazi u ćelijsko jezgro i ne ometa pacijentovu DNK, objasnio je Mioung-don.

Iako se veliki broj pacijenata ne oporavi u roku od dve do četiri nedelje za koju je Svetska zdravstvena organizacija predvidjela da bi oporavak mogao da traje, infekcija do sada nije bila hronična.

U Južnoj Koreji broj pacijenata je pao na 10 761, a u poslednjih 11 dana nije došlo do povećanja broja zaraženih - on ostaje ispod 15 dnevno.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track