Nagađanja o smrti Kim Džong-una bez ikakve potpore, na delu senzacionalizam
Foto: EPA / JORGE SILVA / POOL

Nagađanja o smrti Kim Džong-una bez ikakve potpore, na delu senzacionalizam

Planeta -

Portal Kurir.rs, kao i brojni regionalni mediji, preneo je nagađanja Ji Seong-ho, koji je prebegao iz Severne Koreje i postao poslanik u južnokorejskom parlamentu, da je "99 odsto siguran da je severnokorejski lider Kim Džong-un mrtav i da će vlast preuzeti njegova sestra". Ovde se radi o očiglednom dezinformisanju i nagađanju, stoga je originalni tekst ispravljen.

Ji je naveo da je navodno "obavešten da je Kim preminuo pre nedelju dana i da bi Pjongjang tu vest mogao da objavi tokom vikenda".

foto: EPA / KHAM / POOL

Ji je naveo da je navodno "obavešten da je Kim preminuo prošlog vikenda nakon kardiovaskularne operacije", preneo je i londonski Miror.

foto: EPA / KCNA

Kim nije viđen u javnosti od 11. aprila, kada je predsedavao sastankom Politbiroa vladajuće Radničke partije.

Spekulacije o njegovom zdravlju i tome gde se nalazi pojačane su nakon što nije prisustvovao proslavi povodom rođendana Kim Il Sunga, 15. aprila, koji je najvažniji nacionalni praznik.

O Severnoj Koreji je teško išta znati sa sigurnošću, ali to ne oslobađa medije obaveze da objavljuju proverene informacije i da se uzdržavaju od senzacionalističkih naslova, prenosi Raskrinkavanje.me u svojoj analizi.

foto: EPA / JORGE SILVA / POOL

Stoga čitaocima ukazujemo da bi prenošenje ovih nagađanja moglo da ih dovede u zabludu, stoga je originalan tekst ispravljen.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / JORGE SILVA / POOL

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja